Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

Garcia Albiol manté davant el jutge i amb el suport de Sánchez Camacho que els gitanos romanesos generen ‘una part important’ de la inseguretat a Badalona

Un any i mig després de l’edició dels polèmics díptics del PP de Badalona, on s’associava immigració i delinqüència, l’ara alcalde, Xavier Garcia Albiol, continua defensant que els romanesos d’ètnia gitana generen ‘una part important’ de la inseguretat a Badalona. Garcia Albiol ha reafirmat els seus arguments als Jutjats, on ha declarat aquest dimecres imputat per un presumpte delicte d’incitació a l’odi i discriminació racial. La jutgessa que porta el cas ha cridat a declarar Garcia Albiol arran d’una denúncia interposada per SOS Racisme i les associacions de gitanos. L’alcalde considera una ‘tremenda injustícia’ que aquesta denúncia intenti ‘silenciar milers de veïns que ho estan passant malament’. La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha acompanyat l’alcalde badaloní als jutjats, ha manifestat que li dóna ‘ple suport’ i acusa SOS Racisme i l’anterior Govern de la Generalitat ‘d’assetjar Xavier Garcia Albiol amb una denúncia política’.

Redacció
Redacció 07/09/2011

‘No volem romanesos’. La fotografia d’una pancarta amb aquest lema, impresa en un díptic del PP de Badalona, l’abril del 2010, va servir al llavors cap de l’oposició i ara alcalde de la ciutat, Xavier Garcia Albiol, per il·lustrar una campanya que denunciava problemes d’inseguretat a la ciutat. ‘El teu barri és segur?’ era el lema d’aquesta campanya.

L’associació d’immigració i delinqüència en un mateix pamflet va desencadenar un procés judicial que encara dura i que aquest dimecres ha portat l’alcalde a declarar novament davant la jutgessa com a imputat per un presumpte delicte d’incitació a l’odi i la discriminació racial. Garcia Albiol, acompanyat de la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, s’ha reafirmat en els seus arguments en la reobertura d’un cas que havia quedat, inicialment, arxivat.

Garcia Albiol es contradiu

L’alcalde assegura que els problemes que va denunciar el 2010 encara persisteixen a Badalona i lamenta que una denúncia de SOS Racisme intenti ‘silenciar la veu de milers de veïns de Badalona que ho estan passant malament’. Garcia Albiol ho considera una ‘tremenda injustícia’ i es compromet, com alcalde, a continuar denunciant aquesta realitat, tot i que no ha concretat cap mesura.

Durant la seva declaració, l’alcalde ha desmentit que el seu sigui un discurs racista: ‘No assenyalo ningú en funció de la seva nacionalitat o ètnia’. Una declaració que xoca amb la crítica explícita al col·lectiu de gitanos romanesos, que ha repetit en els últims anys i que aquest dimecres ha tornat a pronunciar: ‘Una part important de la inseguretat la creen gitanos romanesos. És una dada objectiva i no em callaran’

Garcia Albiol considera que hi ha molts veïns de Badalona que viuen ‘amargats’ per culpa del ‘comportament incívic d’una sèrie d’individus’ i entén que seria ‘de mal alcalde’ silenciar aquest problema. En aquest sentit, l’ara alcalde diu que la denúncia de SOS Racisme és una ‘denúncia política’. Recorda que es va posar sis mesos després dels fets i quinze dies abans de la campanya electoral.

Malgrat això, el ressò mediàtic que van adquirir les polítiques d’immigració del PP a partir de llavors han coincidit amb bons resultats del partit, tant al Parlament de Catalunya, com a l’Ajuntament de Badalona, on Garcia Albiol ha aconseguit que, per primera vegada a la història, un candidat del PP ocupi l’alcaldia.

Ara, com a màxima institució municipal es reafirma en els seus lemes de campanya: ‘Vull que els immigrants que es comportin se sentin com a casa seva, però lluitarem de forma contundent en contra els que han vingut a crear problemes i fer la vida impossible als veïns de la nostra ciutat’.