Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Gal·les decideix avui si porta el seu autogovern més enllà

Aquest dijous serà històric per Gal·les, ja que la població està cridada a votar el referèndum d’ampliació de l’autonomia, que dotarà l’assemblea nacional de plenes competències per legislar en 20 sectors claus de l’economia del país. Tot i els problemes per mobilitzar la població, s’espera una important majoria pel sí, defensat per les principals formacions polítiques gal·leses, que asseguren que l’augment de l’autogovern permetrà estalviar el temps i els diners que es perden havent de negociar amb Londres els afers més importants de la vida gal·lesa. Per la seva banda, els opositors a l’ampliació d’autonomia argumenten que aquest plebiscit és només un primer pas cap a la independència. L’eurodiputat d’Esquerra, Oriol Junqueras, acompanyarà des de Cardiff la presidenta i eurodiputada del Plaid Cymru en aquesta jornada decisiva pel poble gal·lès.

Redacció
Redacció 03/03/2011

En concret, la població de gal·lès decidirà si vol que l’Assemblea gal·lesa ‘sigui capaç de legislar’ en 20 àrees, entre els quals hi ha agricultura, pesca, boscos i desenvolupament rural; monuments històrics; cultura; desenvolupament econòmic; educació; medi ambient; incendis i política de prevenció; alimentació; sistema de salut; infraestructures i transport; habitatge; política local; Assemblea Nacional de Gales; administració pública; estat del benestar; esport i lleure; turisme; planejament urbanístic; aigua i llengua gal·lesa.

Tal com explica Nationalia, els dos fronts al referèndum han quedat articulats la plataforma Yes for Wales, que demana el vot per l’ampliació d’autogovern, i que compta amb els principals partits gal·lesos al darrere, i la plataforma contrària, True Wales, que aposta per una recentralització britànica i acusa l’Assemblea actual de ‘malgastar els diners de tots els gal·lesos’.

Junqueras els donarà suport in situ

En concret, la visita de Junqueras el portarà a entrevistar-se amb el pare de l’autonomia gal·lesa i líder de la campanya a favor d’un Parlament gal·lès, Ron Davies, que va ser ministre del primer govern Blair, i des del 2010 és membre del Plaid Cymru. Posteriorment, Junqueras es reunirà amb la presidenta i eurodiputada del Plaid Cymru, Jill Evans, i amb la directora executiva del partit, Gwenllian Lansdown, amb qui abordarà el reconeixement del dret a l’autodeterminació en el si de la Unió Europea, així com l’estratègia que segueixen Catalunya i Gal·les per guanyar àmbits de decisió.

L’eurodiputat d’Esquerra també s’entrevistarà amb la presidenta de l’Associació per a la Llengua Gal·lesa (Welsh Language Society), que està duent a terme una campanya a favor de la televisió pública gal·lesa amb molt d’impacte social, i acompanyarà els seus companys independentistes a un porta a porta pel ‘sí’ pel centre de Cardiff.