Dijous, 14 de Novembre de 2019 - Edició 476
La República

#Novullpagar, una lliçó des de Galícia

Un pont majestuós sobre la ria de Vigo finançat mitjançant el peatge es va convertir en un símbol de la lluita popular per retirar el pagament. Els gallecs es van organitzat quan van veure que després de vint anys pagant el peatge del pont de Rande no existia cap voluntat política de liquidar-lo, tenien molt clar que l’obra havia estat pagada sobradament i es van organitzar en una plataforma contra el peatge que va convocar les primeres mobilitzacions. En aquest vídeo es pot comprovar el resultat d’aquella mobilització,”cau el peatge del Pont de Rande.”
 

Redacció
Redacció 24/04/2012

El Pont de Rande reforça la campanya #Novullpagar

La Plataforma contra el peatge de Rande 
va ser un gran èxit de mobilització, va aconseguir el suport dels alcaldes de tota la ria, de tots els colors polítics, de les forces sindicals i socials, fins i tot van aconseguir que, el que aleshores era vicepresident del Govern d’Aznar i actual President del Govern Espanyol, Mariano Rajoy , es comprometés a la retirada del peatge, era l’any 2000, malgrat el compromís, no va complir.
Però la lluita contra el peatge va continuar, amb campanyes imaginatives, com pagar moneda a moneda el peatge, i provocar cues en els caps de setmana, els gallecs van dir prou a seguir pagant una obra amortitzada sobradament.

El Govern del PSE i BNG ho va fer possible el 2006

La mobilització no es va aturar mai i va seguir fins que el primer govern de progrés dels socialistes gallecs i del BNG ho va fer possible, el maig de 2006 els primers cotxes passaven sense pagar per les cabines del Pont de Rande.

Si el Pont de Rande estava amortitzat, què no estarà amortitzat a Catalunya

Galícia tenia pocs peatges i dels pocs un el van fer caure, a Catalunya tenim bona part dels peatges de tot l’Estat, peatges eterns, amb les obres amortitzades quatre, cinc i deu vegades i malgrat algunes retirades de barreres no s’ha produït una retirada important de peatges. Ara la societat civil, des de la indignació popular, ha començat una campanya que va camí de posar el conflicte i l’escàndol dels peatges al capdamunt de la taula de la classe política. Galícia ho va aconseguir, Catalunya ho podrà fer?

#Novullpagar no s’atura, cada cop més gent assumeix el repte de la insubmissió als peatges

Aquesta nit una parella amb un infant han estat retinguts unes hores al peatge d’AUTEMA a les fonts, els Mossos absents. Seguiment al twitter i solidaritat de la xarxa. Finalment han guanyat, AUTEMA ha posat el semàfor en verd, retinguts 1h 35m. Els fets han estat piulats pels mateixos afectats
 

Relacionats