Dijous, 6 de maig de 2021 - Edició 1014
La República

‘Futvòlei’, ‘aprenentatge electrònic’ o ‘mapa d’imatge’ ja són mots normatius

El DOGC recull aquests dies més de cent cinquanta nous termes normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT durant el segon i el tercer trimestre de l’any 2007. Els termes pertanyen als àmbits dels esports, la informàtica, l’ensenyament, la psicologia, la meteorologia, la gestió de la qualitat, els transports i l’enginyeria elèctrica, i s’hi troben paraules com ‘futvòlei’, ‘netbol’, ‘consulta’ com a sinònim de consultori o els ‘mapes d’imatges’ informàtics, entre d’altres.

Redacció
Redacció 20/03/2008

El Consell Supervisor és l’òrgan que estableix la denominació més adequada dels neologismes científics i tècnics en llengua catalana. Entre els termes aprovats de l’àmbit de l’ensenyament destaquen formes com aprenentatge electrònic, aprenentatge permanent i aprenentatge transversal.

Un altre bloc significatiu el constitueixen els termes esportius, entre els quals s’inclouen denominacions de nous esports (futvòlei, netbol i lacrosse) i denominacions d’àmbits com la gimnàstica, el billar o l’hípica. D’altra banda, s’han fixat diverses denominacions com a sinònimes de formes normatives: amazic (sinònim de berber), vacunal (sinònim de vaccínic -a) i consulta (sinònim de consultori). També són destacables alguns termes de l’àmbit de la informàtica (mapa d’imatge i les formes relacionades imatge mapada, mapa, mapar i mapatge) i la forma normalitzada en l’àmbit musical bongos (amb el sinònim bongós).

Tots aquests termes i les seves corresponents definicions són consultables al web del TERMCAT, a través de la Neoloteca.

Cal recordar que el TERMCAT és un organisme amb participació de la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Catalans i el Consorci per a la Normalització Lingüística que s’encarrega de coordinar les actuacions terminològiques en llengua catalana.

Les noves incorporacions d’aquestes setmanes són:

cabriol
consulta
consultori
cosit de casc
cursa al trot
distanàsia
efecte disulfiram
enganxos
fimbrament
imatge mapada
infermer -a
mapa
mapa d’imatge
mapar
mapatge
marquiset
noppe [fr]
obstinació terapèutica
pupil·latge
teixit d’intàrsia
trec
trot
trot enganxat
trot muntat
vaccínic -a
vacunal
vanisar
vanisat