Diumenge, 8 de Desembre de 2019 - Edició 500
La República

Front comú sobiranista contra Àngel Ros i Ciudadanos per defensar el català a Lleida

ACN Lleida .- Els grups municipals de CiU, ERC-Avancem i de la Crida per Lleida-CUP han demanat aquest dijous l'empara del Síndic de Greuges de Catalunya davant el que consideren una “vulneració” del reglament lingüístic a l'Ajuntament de Lleida per part de l'equip de govern del PSC. El president del grup d'ERC-Avancem, Carles Vega, ha denunciat que el govern municipal “està implantant el bilingüisme de forma soterrada però imparable” i ha advertit que aquesta suposada vulneració del reglament vigent “fa perillar la cohesió social a Lleida perquè el que es vol és crear un conflicte on no hi n'hi havia en una ciutat on es parlen moltes llengües”. Segons el republicà, l'últim exemple és que l'alcalde Ros va fer el pregó de la Festa Major de Maig en català i castellà, “cosa que hauria estat impensable fa un temps”.

Redacció
Redacció 19/05/2016
Els tres grups han lliurat a l'oficina del Síndic, instal·lada aquest dijous al Centre Cívic del barri de Cappont, un document en què demanem l'empara de la Sindicatura de Greuges davant la “vulneració” de la normativa lingüística vigent a la Paeria. També li reclamen que insti l'equip de govern de la Paeria a aplicar el Reglament per a l'Ús de la Llengua Catalana de l'Ajuntament de Lleida i “a contribuir a potenciar el prestigi social de la llengua catalana i la seva funció com a element de cohesió en una ciutat tan diversa lingüísticament i culturalment”. Per últim, els grups demanen que la Sindicatura de Greuges aturi el “procés de bilingüització” que asseguren està duent a terme l'equip de govern del PSC i que “defensi els drets lingüístics reconeguts en la normativa aprovada pel Ple de l'Ajuntament l'any 2014”.
 
CiU, ERC-Avancem i la Crida per Lleida-CUP també han entregat al Síndic documentació complementària com ara la carta que van enviar a la direcció general de Política Lingüística i la resposta d'aquesta, “en què mostra la seva preocupació sobre l'ús del català a Lleida i alerta de la manca de necessitat d'una nova reglamentació lingüística”, segons ha explicat Carles Vega. Així mateix, els tres grups han adjuntat a la documentació fotografies de senyals de trànsit bilingües i notificacions de l'Ajuntament de Lleida dirigides a ciutadans en castellà i català, “que demostren que el Govern municipal ha començat a utilitzar una comunicació bilingüe de forma encoberta, sense modificar el reglament vigent”.
 
Cal recordar que el pacte polític per a l'aprovació del nou cartipàs municipal que van assolir l'equip de govern del PSC i el grup de C's a l'Ajuntament de Lleida preveu l'actualització del reglament d'usos lingüístics actualment vigent a la Paeria “d'acord amb el principi de cooficialitat conforme a les lleis vigents i a les diferents resolucions judicials”.
 
L'equip de govern assegura que la Paeria “compleix estrictament la legalitat vigent”
 
L'equip de govern del PSC ha sortit al pas a les acusacions de CiU, ERC i la Crida per Lleida-CUP assegurant que l'Ajuntament de Lleida no està vulnerant el Reglament per a l'ús de la llengua catalana a la Paeria. En aquest sentit, la tinenta d'alcalde Montse Mínguez ha manifestat que “no s'ha donat en cap moment cap vulneració d'aquest reglament” i ha remarcat que “acusar per acusar i elevar les seves pròpies mentides a estaments seriosos com la Sindicatura de Greuges és molt greu i una manera de fer política que no compartim en absolut i esperem que la ciutadania, tampoc”.
 
Per la seva banda, l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha demanat als tres grups de l'oposició que “valorin si llegir una cita de Cervantes en castellà, una frase literal de Ricard Viñes a Enric Granados en castellà, o bé, de 17 felicitacions a guardonats, fer una en castellà, la seva llengua, i 16 en català, és vulnerar alguna llei o reglament”. Ros ha remarcat que la queixa arriba “el dia en què el senyor Postius es postula com a candidat de Convergència al Congrés dels Diputats”. “El que fan aquests senyors es una utilització estrictament política de la llengua”, ha sentenciat l'alcalde de Lleida.

Relacionats