Dimarts, 28 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

Front comú dels portaveus del PSOE, PSC, CiU, ERC i ICV al Congrés en defensa de la immersió

Els portaveus del PSOE, PSC, CiU, ERC i ICV han defensat aquest dimarts sense fissures la immersió lingüística a Catalunya i han expressat la seva satisfacció per l’esmena transaccional que s’aprovarà al ple de la cambra i que insta el govern espanyol a protegir el model vigent a Catalunya. Tots ells han recordat que el sistema garanteix la cohesió social i han acusat el PP de ‘polititzar’ la llengua amb l’ànim de generar divisió a la societat catalana. El text que es vota aquesta tarda ha estat pactat per ERC, el PSC i el PSOE i porta la signatura també de CiU i ICV.

Redacció
Redacció 13/09/2011
Els portaveus de les cinc formacions han fet referència a l’acord en les seves rodes de premsa posteriors a la Junta de Portaveus. La immersió lingüística és una de les tres qüestions relacionades amb la llengua que se sotmeten aquest dimarts al criteri del ple i s’aprovarà amb el suport del Grup Socialista i les formacions d’esquerres i nacionalistes. També rebrà llum verda la tramitació de la ILP ‘Televisió sense fronteres’ en suport de les emissions de TV3 al País Valencià, mentre que encara es negocia una iniciativa de CiU perquè el govern espanyol reclami la oficialitat del català a Europa. 
 
El PSC diu que la immersió garanteix el bilingüisme real
 
La diputada del PSC Meritxell Batet ha lamentat que el PP intenti ‘ideologitzar’ el tema de la llengua en comptes d’aplicar criteris purament ‘pedagògics’, i ha recordat que el model de la immersió garanteix ‘una igualtat d’oportunitat real’ entre els que només parlen castellà i els que han tingut accés al bilingüisme. 
 
En aquest sentit ha destacat que actualment tots els alumnes de Catalunya parlen, entenen, llegeixen i es poden expressar en les dues llengües quan abandonen l’escola i que el model de la immersió és ‘perfectament constitucional’. Segons Batet, la interlocutòria del TSJC ‘el que no pot fer és tirar per terra aquest aval i aquest consens que havíem tingut en el seu moment’, i per tant ‘no proposa cap canvi de model perquè no ho pot fer’. ‘Ni la literalitat de la interlocutòria mereix aquest alarmisme ni qüestiona el model educatiu’, ha dit.
 
ERC acusa el PP de voler separar el país per raó de llengua
 
El portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats, Joan Ridao, ha celebrat que el Congrés defensi la immersió de les ‘agressions’ de l’espanyolisme ‘que ara van disfressades de toga’. En aquest sentit ha recordat que el model actual d’educació a Catalunya funciona com a ‘fonament de la convivència i de la cohesió social’ i ha acusat el PP i l’espanyolisme de ‘voler separar el país per raó de llengua’. ‘L’acord d’avui és molt important, vincula totes les forces i garanteix que el conjunt del catalanisme, ni que sigui per una vegada, anirà de la mà defensant el fonament de la nostra convivència’, ha sentenciat en roda de premsa.
 
Duran a la caverna: ‘Vostès en deuen saber molt més que jo’
 
El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida ha recordat que el sistema està avalat per la Constitució, la Comissió Europea i la Unesco. A preguntes d’una periodista d’un mitjà de la dreta mediàtica, Duran ha recordat que el nombre de pares que han sol·licitat que els seus fills siguin escolaritzats en castellà és ínfim. ‘Vostè en sap molt més que jo, perquè que sàpiga només hi ha hagut 30 sol·licituds l’anterior any, i per tant no crec que siguin massa pares’, ha dit tot recordant que els professors ja es dirigeixen en castellàa aquests alumnes . ‘Veig que aquí tenen molta més informació de la que tenim a Catalunya’, ha ironitzat, ‘i em satisfà molt que vostés sàpiguen millor que jo el que passa a Catalunya’.
 
El PSOE diu que la immersió genera igualtat
 
El portaveu parlamentari del PSOE, José Antonio Alonso, ha assegurat que el PSOE sempre ha donat suport a la immersió com a model que garanteix el compliment de la Llei i ha negat que l’esmena pactada amb ERC porti a no fer cas de la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). ‘Mantenim la nostra posició tradicional respecte a un sistema d’immersió que ha demostrat que funciona i que produeix la igualtat entre el castellà i el català, i que per tant dona compliment al que preveu la Constitució’, ha afirmat.
 
ICV recorda que el sistema garanteix la cohesió social
 
La portaveu d’ICV al Congrés dels Diputats, Núria Buenaventura, ha recordat que la seva formació recolza plenament els plantejaments del Govern respecte a un model que ‘ha funcionat en els últims 30 anys’ no només com a instrument de cohesió social sinó com a garantia de coneixement del català per part dels alumnes. ICV, ha dit, estarà ‘al costat de qualsevol mobilització’ en defensa de la immersió i la llengua.