Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Front comú de les ONGs catalanes que reclamen entre 37 i 53 milions d’euros

El president de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social, Carles Barba, ha demanat que Catalunya rebi entre 37 i 53 milions d’euros de la recaptació del 0,7% de l’impost de l’IRPF. Segons Barba, aquesta és la quantitat que li pertoca a Catalunya en funció de la seva població i del seu índex de pobresa. El president ha recordat que els catalans són els ciutadans de l’Estat que més marquen la casella del 0,7%, però en canvi les subvencions són menors que en territoris com Extremadura. Barba es mostra confiat que aquesta setmana la ministra d’Educació, Mercedes Cabrera, anunciï una marxa enrere de la norma que volia excloure les ONG autonòmiques i locals d’aquestes subvencions.

Redacció
Redacció 02/03/2009

Carles Barba ha explicat que Catalunya va recaptar el 2007 un total de 68 milions d’euros a partir de la casella del 0,7% de la declaració de la renda. Es tracta dels diners que aquest 2009 s’han de repartir en forma de subvencions a les ONG. En aquest sentit demana que a Catalunya es reparteixin entre un 19% i un 28% de la recaptació total de l’estat espanyol, que equival a la xifra d’entre 37 i 53 milions d’euros.

El president de la Taula d’Entitats explica que hi ha una ‘distància abismal’ entre el que recapta Catalunya i el que torna. Ha explicat que l’any 2008 ‘només’ van tornar 17 milions d’euros dels 47 que es van recaptar a partir de la casella d’altres fins socials. En aquesta línia, Barba s’ha queixat que les subvencions no responen a cap criteri de territori, població o pobresa.

Per això, ha recordat que l’índex de pobresa relativa de Catalunya és del 19%, un índex més elevat que l’índex d’Andalusia o Extremadura. També ha dit que a Catalunya hi ha un milió d’immigrants i que aquestes subvencions són necessàries per tirar endavant polítiques socials, i més en moments de crisi com els actuals.

Barba ha indicat que el 57% dels catalans marquen la casella del 0,7% de l’IRPF. A nivell estatal, un 45% dels espanyols marquen aquesta casella. Per aquest motiu, ha explicat que és ‘lògic’ que els diners tornin el més a prop possible de la persona que ha marcat la casella.

Marxa enrere de la ministra

La ministra d’Educació, Política Social i Esport, Mercedes Cabrera, anunciarà aquetsa mateixa setmana una marxa enrere de la norma que volia excloure les ONG autonòmiques i locals d’aquestes subvencions, segons ha explicat Barba. El president ha assegurat a l’ACN que les negociacions van en bon camí i que en els pròxims dies es desencallarà el tema.

A l’espera de la resolució definitiva de la ministra, Barba demana que Generalitat i el govern espanyol es posin d’acord en establir un nou mecanisme per gestionar aquestes subvencions. El Tercer Sector ha demanat en més d’una ocasió que la Generalitat pugui gestionar i repartir el 50% del que recapti en el seu territori del 0,7% de l’IRPF.