Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Frankfurt: El nobel Günter Grass ret homenatge a l’Empordà amb una exposició de litografies

La imatge que Günter Grass es va emportar de l’Empordà després de deu dies de vacances al poble de Madremanya (Baix Empordà) l’any 2004, plasmada en dibuixos i reproduïda en litografies: això és el que es pot veure des d’aquest dimecres en una exposició a la Literaturhaus de Frankfurt que inclou una desena d’obres pictòriques de l’escriptor alemany. El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, i el delegat del Govern a Girona, Jordi Martinoy, han estat els encarregats d’inaugurar la mostra, coincidint amb la presència catalana a Frankfurt com a cultura convidada.

Redacció
Redacció 11/10/2007

‘Casa catalana camí de Púbol’, ‘Cap de Creus’, ‘Muntanyes camí de Cadaqués’ o ‘Masia empordanesa prop de Madremanya’ són els títols d’algunes de les litografies que es poden veure des d’avui a la Literaturhaus de Frankfurt. El comissari de la mostra, Hans Meinke, destaca que es tracta d”una mena de diari dibuixat’ que va seguir Grass durant la seva estada a l’Empordà. Segons Meinke, el dia abans de tornar a Alemanya després de la seva estada empordanesa li va ensenyar uns 20 o 25 dibuixos tot dient-li. ‘Aquest és la meva crònica de la meva estada a l’Empordà i el meu petit homenatge a Catalunya, perquè hi he passat uns dies magnífics’.

Grass va passar deu dies de vacances a Madremanya amb la seva dona a principis de l’any 2004, i es va decidir a plasmar-la en dibuixos en descobrir-hi ‘un paisatge meravellós’ amb ‘cases de pedra que reposen sobre sí mateixes, sobre un litoral escarpat i salvatge i sobre muntanyes on l’antic conreu en terrasses ja només és perceptible en les empremtes del seu traç’.

El comissari de la mostra ha explicat que les obres de Grass mostren una visió de l’Empordà ‘típica d’un expressionista alemany, molt diferent de la que hauria plasmat un artista mediterrani’. Meinke considera, fins i tot, que els meticulosos dibuixos fets a llapis per Grass guarden similituds amb la seva obra literària. ‘Són unes obres inconfundibles –assegura el comissari-, amb la marca de Günter Grass, que penso que agradaran molt sobretot a la gent de l’Empordà’. De fet, Grass ha explicat que no es descarta exposar aquestes litografies a l’església de Madremanya, propera a la casa on l’escriptor va passar les seves vacances.

El delegat del Govern a Girona, Jordi Martinoy, ha destacat que aquesta exposició ‘és una bona targeta de presentació’ per a les comarques gironines a Frankfurt. Unes comarques que, tal com ha recordat durant la inauguració de la mostra, han estat terra d’acollida per a creadors, com ara Juan Luis Panero o Patrice Chaplin.

Martinoy ha destacat que, en les seves litografies, Grass ‘dóna una imatge molt aconseguida de l’Empordà, incorporant paisatges molt treballats, amb masies, cases de pagès, oliveres, vinyes. Això –ha destacat Martinoy- és l’Empordà: un territori molt humanitzat, amb segles de convivència i llibertat i pau, i aquest missatge humanista també lliga amb l’obra literària de Grass’.