Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

[Fotos] JuntsxCat, la cadira del president i el triomf independentista el 21-D

CRÒNICA| M.B.- Al Pavelló Municipal d’Esports de la Vall d’Hebron hi ha unes 3.000 persones i jo em paro al davant d’una cadira buida. Em costa apropar-m’hi, però esquivo els càmeres que la fotografien i penso que he d’escriure sobre aquest tros de plàstic blanc. Un objecte comú, gens extraordinari, que quasi resumeix les dues hores que passo a l’acte central de campanya de ‘Junts per Catalunya’ de cara a les eleccions més transcendentals de la història recent dels catalans. És el lloc reservat a Carles Puigdemont. 
 

Redacció
Redacció 16/12/2017

Pensadors al llarg de la història han parlat de l’objecte com alguna cosa capaç de comunicar, suscitar emocions i pensaments. I allà està, la cadira buida del president -al costat de la de Jordi Sànchez, Clara Ponsatí, Joaquim Forn, Lluís Puig, Oriol Junqueras, Toni Comín, Meritxell Serret i Jordi Cuixart-, que em parla d’exili i presos polítics a l’Europa del segle XXI. 

 
És aquest, el punt de partida de la candidatura de Carles Puigdemont, que ha assenyalat al seu acte més mediàtic el president com l’única garantia per una majoria independentista a les urnes, l’alliberament dels empresonats i el retorn a Catalunya del Govern exiliat. Ell, ha tornat a aparèixer en pantalla per denunciar “l'atac desmesurat i violent de l'Estat” des de Brussel·les, mentre la seva esposa seia al costat d’una cadira buida. 

 
“Podem anar a votar amb dues mentalitats: d’autonomia derrotada, vençuda i resignada o d’Estat”, ha dit per després recordar els que no han tingut l’oportunitat d’ocupar els seus seients als actes de campanya. I ha emplaçat la ciutadania a aixecar-se per “seguir construint la República” en “una segona volta de l’1 d’octubre” . 
 
El retorn de Jordi Sànchez 
 
On haurien de seure Jordi Sànchez i Joaquim Forn només hi ha cartells amb els seus noms. Trossos de paper que em transporten a dues presons madrilenyes. “No podem girar l’esquena a Puigdemont”, ha exclamat Sànchez en un missatge gravat des de Soto el Real, en que s’escoltava de fons el soroll de la presó. Ha citat Salvador Espriu -“tenim la raó contra bords i lladres però amb la raó no en tenim prou”- i l’he imaginat allà, assegut entre quatre parets, llegint la seva poesia. També seia sola l’esposa de  Joaquim Forn quan ha transmès un missatge del conseller a través d’un vídeo. 

 
Seure amb ERC
 
“Volem que Puigdemont i el seu Govern legítim s'asseguin a la taula de l'executiu. I després de restituir la normalitat, que cadascú es vesteixi com li plagui”. En paraules de Josep Rull, en un missatge clar als votants d’ERC per encarar el 21-D des d’una perspectiva que superi la lluita entre partits, recuperar la normalitat també passa per recobrar les cadires del Govern legítim. 
 
I és que, ha dit Carles Puigdemont, “derrotar  Mariano Rajoy i els seus socis” voldrà dir “derrotar el pessimisme i la foscor” i assegurar-se que mai més seuen sobre “les nostres escoles, les nostres administracions, o els nostres mitjans de comunicació públics”. “El món veurà qui juga amb la democràcia i qui juga amb la repressió”, ha recalcat Jordi Turull, que coneix la sensació que hi hagi cadires amb el seu nom als actes.