Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

Forta tensió entre Mas i Montilla en la sessió de control

El president de la Generalitat, José Montilla, i el líder de CiU, Artur Mas, s’han acusat mútuament aquest dijous de ‘mentir’ en la qüestió de la sequera. La sequera i la solució plantejada pels governs espanyol i català del minitransvasament de l’Ebre han centrat la sessió de control al Parlament en un debat tens entre el president i els partits de l’oposició. Montilla ha negat que el Govern hagi ‘mentit’ els ciutadans i ha reiterat que l’opció de la interconnexió de les xarxes de l’Ebre i del Ter-Llobregat és ‘excepcional’ davant d’una situació d’emergència. Mentre, Mas l’ha acusat d’anar a remolc del govern espanyol.

Redacció
Redacció 17/04/2008

Mas ha afirmat, durant la seva pregunta al president, que ‘en el tema de l’aigua han sortit els pitjors vicis del tripartit’ i els ha acusat ‘d’enganyar i mentir’. En aquest sentit, ha dit que s’han dedicat a ‘improvisar constantment’. Acte seguit, el líder de CiU ha manifestat que en aquest procés hi ha hagut una ‘absència total de lideratge’ i ha dit que, al final, el Govern ‘ha anat a remolc’ del govern espanyol en acceptar la proposta de l’executiu espanyol i no la que proposava el Govern, que era l’opció del Segre.

El president de CiU ha admès que la federació nacionalista es va equivocar amb el Pla Hidrològic Nacional, però ha dit que ‘no ho van fer amb la interconnexió de xarxes’. En aquest sentit, ha criticat el tripartit ‘per perjurar que no hi hauria interconnexió de xarxes’.

Montilla ha replicat que ‘s’han de prendre decisions perquè la gent tingui garantida l’aigua’. ‘El projecte d’interconnexió que es va preparar l’any 2001 no és el que posarà en marxa’ el govern espanyol, ‘no ho és per la dimensió, pel cost, ni per l’aigua que passarà i no és una interconnexió permanent sinó que és amb caràcter puntual i això és el que recollirà el real decret’, ha ressaltat el president. Acte seguit, ha assegurat que no havia ‘mentit’.

En el seu torn de rèplica, Mas ha tornat a acusar Montilla de ‘mentir’ i li ha traslladat que ha perdut ‘l’oportunitat de reconèixer el seu error’. Per la seva part, el president li ha dit que qui ha perdut l’oportunitat és el president de CiU en ‘no explicar com pensa que s’ha de solucionar el problema de la tardor’.

Així mateix, Montilla també ha hagut d’escoltar les crítiques llançades per Ciutadans i pel PP català. El president ha defensat que l’obligació del Govern era no deixar sense aigua 5,5 milions de ciutadans. El parlamentari de Ciutadans Albert Rivera ha declarat que ‘hi ha hagut descoordinació entre el Govern i l’Estat i una descoordinació absoluta en el tripartit ja que cada membre ha dit una cosa diferent’. En aquest context, ha recordat que l’actual ministra de Defensa, Carme Chacón, durant la campanya electoral ‘va dir que enterrarien el transvasament de l’Ebre’. Rivera ha acusat Montilla d’enganyar la ciutadania de Catalunya.

Per la seva part, el president del PP català, Daniel Sirera, ha declarat que el president ‘ha tornat a posar-se al costat dels interessos del partit socialista, i no dels ciutadans de Catalunya’. Sirera li ha recordat a Montilla que van dir que ‘mai portarien aigua de l’Ebre a Barcelona’. El dirigent dels populars catalans ‘li ha mostrat fotografies d’una manifestació contra el PHN en la qual hi varen participar els dirigents del tripartit. ‘Al final el que ha passat és que els catalans hauran de pagar aquesta obra, quan es podia pagar des d’Europa’, ha criticat.

Montilla ha contestat a Sirera que el PHN no va tenir ni un sol euro d’Europa. El president ha afirmat que són contraris al Pla Hidrològic i que el que faran és una aportació puntual d’aigua.