Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Fórmula Verda estudia emprendre accions legals per indicis de “frau de llei” en la F1

La coordinadora Fórmula Verda, crítica amb el circuit urbà de Fórmula 1, estudia emprendre accions legals en considerar que hi ha indicis de ‘frau de llei’ en les actuacions de la Generalitat i l’Ajuntament de València per a la posada en marxa de l’esdeveniment, ja que, segons el col•lectiu, ‘s’està emmascarant la construcció d’un circuit de nova planta’ amb ‘una sèrie d’obres fragmentades’ i ‘camuflades’ i un ‘traçat que ix del Pla General d’Ordenació Urbana’. El govern valencià, en canvi, defensa a ultrança el projecte.

Redacció 11/01/2008

Així s’ha pronunciat en roda de premsa el portaveu de la coordinadora, Vicent Torres, acompanyat pel vicepresident de l’Associació de Veïns del Cabanyal, Vicente Gallart, i el president d’Ecologistes en Acció de València, Luis Cerrillo. Fórmula Verda està integrada per associacions veïnals, grups ecologistes, col•lectius en defensa del territori i moviments ciutadans.

L’entitat estudia ‘possibles mesures legals’, després d’haver portat el cas a la Sindicatura de Greuges i a la Comissió Europea, que ha admès a tràmit la denúncia del col•lectiu, i després d’haver mantingut el 27 de desembre passat una reunió ‘molt frustrant’ amb responsables de l’ens gestor de la Xarxa de Transports i de Ports de la Generalitat valenciana (GTP).

Torres ha indicat que en la construcció del circuit ‘s’està cometent un frau de llei’ i hi ha ‘més que evidència que tant Ajuntament com Generalitat estan burlant’ la legislació. En concret, ha insistit a denunciar la ‘falta d’informació’ sobre les obres del futur circuit i la ‘contínua negativa’ de la Conselleria d’Infraestructures i Transport a facilitar les dades requerides pel col•lectiu.

Què diu el govern valencià?

En canvi, Infraestructures destaca que el circuit de Fórmula 1 generarà ingressos de més de 70 milions cada any. La Conselleria d’Infraestructures i Transport ha destacat hui que el Gran Premi d’Europa de Fórmula 1 que es disputarà sobre el Circuit Urbà de Valencia a partir del mes d’agost, i durant els pròxims set anys, suposarà una repercussió econòmica de més de 70 milions d’euros cada any i serà seguit per més de 500 milions d’espectadors a tot el món. Les obres van començar l’1 d’octubre passat i, fins ara, s’han executat més del 25 per cent de les actuacions.