Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

Forcades s’entrebanca amb ICV i Podemos

Segons revela avui el Diari ARA, amb el pas endavant de la monja Teresa Forcades, Procés Constituent resol el problema de lideratge que es presentava al principi a la seva proposta de candidatura unitària de l’esquerra alternativa. L’objectiu de la monja benedictina serà la d’intentar fer confluir en una sola candidatura ICV + Podemos + CUP + Procés Constituent, una operació altament difícil.

Redacció
Redacció 10/06/2015

Dos blocs amb dos objectius diferents: ICV+Podemos (unió amb Espanya) i CUP (independència)

Al partit de Teresa Forcades tenen com a objectiu un altre cop obrir un procés constitutiu per fer un referèndum d’autodeterminació (amb l'horitzó final de la independència). Aquesta visió és la que xoca amb l’ideari de la CUP que, conjuntament amb CiU, ERC i el conjunt del poble català, ja han fet l’intent i veuen aquesta pantalla –la del referèndum- superada. És per això que un cop vista la reacció de l’Estat, aquestes forces s’han posat d’acord per transformar les properes eleccions catalanes en uns comicis plebiscitaris. Per això s’anticipen. A Forcades li agradaria repetir la fórmula de Barcelona en Comú a Catalunya, però sumant ara la CUP. El problema és el mateix.

L’entesa es torna a complicar. Aquest punt, el del reconeixement de les properes eleccions al Parlament com a eleccions plebiscitàries i com a substitutiu d’aquest referèndum que no vam poder celebrar amb tots els ets i uts, és l’escull que Forcades està trobant amb ICV i Podemos. Cap d’aquestes dues formacions reconeix aquestes properes eleccions com a plebiscitàries. El document que Forcades presentarà per la votació a l’assemblea de PC, Constituents per la independència pretén ser una proposta a cavall entre l’esquerra unionista (ICV+Podemos) i la independentista (CUP), amb l’objectiu de la inbdependència i reconeixent les eleccions com a plebiscitàries i constituents, cosa que l’allunyarà del primer grup de partits.

Forcades ha de triar entre una aliança amb la CUP o una amb ICV i Podemos

Procés Constituent ha fet fortuna a les municipals amb la seva aposta per la candidatura d’Ada Colau. La CUP no hi va entrar, i és altament improbable que entri en aquesta espècie de Catalunya en Comú que s’està intentant bastir. Tampoc resta massa temps ja que només queden tres mesos pels comicis. La CUP té molt clar que l’objectiu és transformar les eleccions en plebiscitàries per aconseguir la independència. ICV i Podemos no estan per la causa. Difícilment les gestions de Forcades podran aglutinar totes aquestes formacions en una de sola. El resultat podria acabar essent una espècie de CiU alternativa que, amb aquests horitzons tant diferents, s’acabaria estavellant. Contra el mur espanyol. La decisió és a les mans de l’encara monja.