Dijous, 12 de Desembre de 2019 - Edició 504
La República

Forcadell, Casals i Vila d’Abadal aplaudeixen la proposta de Mas

(ACN).- La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, ha assegurat aquest dimecres que la proposta que va fer ahir el president de la Generalitat, Artur Mas, és “molt valenta” i “molt difícil de rebutjar i ha aplaudit el fet que “s'adiu bastant” amb el calendari que s'havia plantejar l'entitat que presideix. Junt amb la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, i del president de l'AMI, Josep Maria Vila d'Abadal en una entrevista a Catalunya Ràdio, Forcadell ha fet una crida al diàleg i a la unitat entre partits perquè se sumin a la proposta de Mas. Per la seva banda, Josep Maria Vila d'Abadal ha proposat que les presidentes de l'ANC i d'Òmnium encapçalin la llista “si cal”, en cas de no assolir un acord d'unitat.

Redacció
Redacció 26/11/2014

Pel president de l'AMI, però, arribar al punt de no acord entre partits polítics seria “impensable” i les seves conseqüències “terribles”. “La societat castigaria molt fort la falta d'entesa”, ha advertit Vila d'Abadal, qui ha afegit que no és “viable” ni “possible” esperar a les eleccions del 2016. En aquest sentit, ha afegit que el fet que el president de la Generalitat s'oferís, si calia, a retirar-se és un “pas molt generós” i ha emplaçat els partits a arribar a un acord.
 
La presidenta de l'ANC ha aplaudit el full de ruta del president Mas i ha reconegut que “s'adiu bastant” amb el calendari que s'havia previst des de l'entitat que presideix. Forcadell ha destacat la necessitat de continuar treballant per construir les estructures d'estat, com per exemple en una agència tributària pròpia, ja que “no podem declarar la independència si no tenim el tema econòmic resolt”. “Entenem que hem de donar una certa seguretat a la població i això no es d'un dia per l'altre”, ha dit Forcadell, que troba un “termini raonable” els 18 mesos que va proposar Mas per assolir la independència.
 
Forcadell ha insistit en la necessitat de “reflexionar” després del full de ruta marcat per Mas i de buscar acords entre partits polítics. “El president s'adreçava a tots els partits que van estar d'acord amb la consulta i la pregunta”, ha indicat Forcadell. “S'ha de parlar entre tots els partits polítics de la mateixa manera que van parlar amb nou 9-N”, ha reiterat la presidenta de l'ANC. Per això, ha demanat “tornar a parlar” per arribar a acords per a unes eleccions que “han de ser ja”.
 
Per la seva banda, la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, ha destacat que Catalunya ha començat a fer un “tram essencial cap a la intendència” i també ha demanat la “màxima unitat possible”. Per Casals, des de la societat civil “ho tenim més fàcil perquè la nostra feina és eixamplar la majoria pel si a la independència”. “Els partits ho tenint més difícil perquè han de combinar els interessos de partits amb els de país” , ha comentat, la presidenta d'Òmnium, que veu “inimaginable” que no s'arribi a una entesa i els partits que han treballat per la independència no s'impliquin en aquesta “fase” del procés.
 
Segons Muriel Casals, “l'interessant” d'incorporar la societat civil per un termini limitat de 18 mesos en una única llista “és que els partits polítics facin un pas enrere com a partits justament per preservar el paper dels partits”. “Ara per sobre de tot hem de fer que els partits polítics siguin respectats, i perquè siguin respectats han de ser respectables”, ha dit. Tot i això, s'ha mostrat partidària hi hagi el màxim de noms polítics en la llista unitària perquè “és un capital polític, intel·lectual i humà” que “hem creat i hem d'ensenyar al món”.

Relacionats