Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

Foment ja avisa que totes les obres públiques es retardaran un any

El ministre de Foment espanyol, José Blanco, ha explicat aquest dijous que ‘amb caràcter general, totes les actuacions tant en carreteres i ferrocarrils patiran un retard mitjà d’almenys un any pel que fa als terminis d’execució’. Ha afegit que els terminis només es podran mantenir els terminis de les obres que es puguin incloure al Pla extraordinari d’inversió público-privada de 17.000 MEUR. Tot i aquestes afirmacions Blanco no ha volgut donar més detalls de quines seran les infraestructures més perjudicades per la retallada del Pla d’austeritat de 3.200 MEUR a les inversions del seu ministeri. Blanco ha comparat les inversions a l’Estat amb les que fa França, el Regne Unit o Alemanya per concloure que no és sostenible.

Redacció
Redacció 20/05/2010

Ha admès que la retallada obliga al govern espanyol a ‘replantejar tot el programa d’inversió pública per els propers quatre anys reprogramant la majoria de les inversions i reconsiderant les que no són imprescindibles’. En aquest sentit, ha explicat que es posposaran noves licitacions, s’allargaran els terminis, es suspendran temporalment algunes actuacions i s’anul·laran contractes en execució.

Blanco ha explicat que es prioritzaran algunes infraestructures perquè ‘no totes són vitals’. En aquest sentit, les que estan infrautilitzades passaran a un segon terme perquè són ‘una rèmora’ per el creixement. En aquest sentit, ha dit que hi haurà ‘un nou enfoc, un canvi d’expectatives que farà que res torni a ser com abans’ perquè considera que ‘aquest nivell d’inversió no es pot mantenir’. Ha admès que hi haurà alcaldes, presidents de comunitats autònomes, diputats i senadors de tots els partits que mostraran els seus sentiments i ‘ningú quedarà content, però no és el moment per el victimisme sinó per la racionalitat, el sentit comú i responsabilitat’.

Un estalvi de 1.198 MEUR fins el 2014

El ministeri de Foment preveu estalviar 1.198 MEUR amb el Pla d’austeritat 2010-2014 que s’aplicarà al propi departament i al conjunt de les entitats i empreses que hi estan adscrites. El ministre de Foment, José Blanco, ha explicat aquest dimecres que el pla contempla un estalvi en despeses de personal de 638 MEUR, el que suposa una reducció d’un 8,2%, dels que 17,9 MEUR corresponen al ministeri i 620 MEUR a la resta d’empreses de Foment. En aquest cas es tracta d’un estalvi addicional al previst amb la retallada del 5% al sou dels funcionaris i el 15% als alts càrrecs, que disminueix gairebé en 9 MEUR la despesa en personal fins el 2014.

La despesa corrent es reduirà també en aquest període en 560 MEUR, el que representa una disminució de més del 8%. D’aquests, 25,9 MEUR són del propi departament i 534 MEUR de les entitats i empreses que en depenen. En percentatge, suposa una reducció de la despesa d’un 15% i un 7,9% respectivament. Aquest estalvi afecta principalment a les despeses derivades de dietes, viatges i representació, que es veuran reduïts fins el 2014 en un 20%.

Foment duplicarà la reducció del número de càrrecs directius prevista al Pla de racionalització aprovat per el govern espanyol per a tot el sector públic empresarial al reduir en 45 el número dels directius amb els qeu compta i que passaran de 219 a 174. Això suposarà una disminució de la de la despesa del 20,5% i un estalvi econòmic directe de 12,15 MEUR. Els membres dels consells d’administració de Foment es reduiran un 35,3% fins als 569, més del doble que està previst per el conjunt de l’administració. La despesa per aquest concepte suposarà una rebaixa de 8,2 MEUR.