Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

Fira de Barcelona posa en marxa el sisè parc fotovoltaic més gran del món

El recinte Gran Via de Fira Barcelona ha posat en funcionament el sisè parc fotovoltaic més gran del món. La instal·lació ocupa els 135.000 metres quadrats de coberta dels pavellons que hi ha construïts. Genera una potència de 3,36 megawatts i aporta a la xarxa general 4,4 gigawatts hora, una quantitat que equival al consum de 980 habitatges de quatre persones. Eviten l’emissió anual de 2.000 tones de diòxid de carboni a l’atmosfera. La instal·lació ha costat un total de 17,7 milions d’euros.

Es calcula que aquest cost es recuperarà en 10 anys i que proporcionarà uns beneficis de 70 milions d’euros en els primers 30 anys d’activitat.

Redacció
Redacció 28/10/2008

En una segona fase, aquest parc fotovoltaic s’ampliarà en 30.000 metres quadrats de cobertes, un cop acabin els treballs de construcció de dos nous pavellons a la Fira. Aquesta ampliació suposarà una potència addicional de 1,2 megawatts d’energia.

El conseller d’Economia, Antoni Castells, ha aprofitat la inauguració del parc fotovoltaic per avisar les empreses que ‘en època de crisi’ l’energia solar és un ‘camp molt important’ amb ‘oportunitats de negoci’. En aquest sentit, ha assenyalat que la inversió que s’ha fet a Fira de Barcelona generarà beneficis.

Castells també ha remarcat que l’energia que genera el nou parc fotovoltaic és equivalent al consum elèctric de Fira de Barcelona. Tot i així, ha assenyalat que aquesta energia no és ‘d’autoconsum’ per a la Fira, sinó que és aportada a la xarxa general, i que a partir d’aquí les empreses que ho vulguin paguen per a utilitzar-la.

Castells, d’altra banda, també ha destacat la importància mediambiental del nou parc fotovoltaic, que per cert ja genera energia des del més d’agost passat. Ha explicat que suposa una reducció d’emissions de 2.047 tones de diòxid de carboni a l’atmosfera, cosa que equival a que el parc de Collserola sigui ‘un terç més gran del que és ara’, segons el conseller d’Economia.

Castells també ha recordat que actualment se superen ‘de lluny’ les previsions del Pla d’Energia en el camp de l’energia fotovoltaica. Ha explicat que les previsions d’aquell Pla preveia una xarxa d’energia fotovoltaica de 100 megawatts l’any 2015, i que actualment ja estan en funcionament 160 megawatts. Aquest nou parc- ha recordat Castells- contribueix en 3,6 megawatts.

La inversió del nou parc fotovoltaic ha suposat una inversió de 17,7 milions d’euros, cosa que ha suposat un estalvi de 2,1 milions d’euros respecte el pressupost inicial. La gestió i explotació del nou parc corren a càrrec de l’entitat Fira 2000, participada per la Generalitat, els ajuntaments de Barcelona i L’Hospitalet, la Diputació de Barcelona, la Cambra de Comerç de Barcelona i la Mancomunitat de Municipis de l’Àrea Metropolitans de Barcelona.