Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Financial Times: “La prohibició de la bandera enfurisma els catalans”

|

- Publicitat -

L'article és un cert triomf de les tesis independentistes

La peça, titulada “la prohibició de la bandera enfurisma els catalans”, manté la neutralitat tot i ser signada des de Madrid, cosa que ja és un cert triomf per les tesis independentistes, ja que els corresponsals tradicionalment han tendit a veure’s més influenciats pel govern de l’Estat. A més, explica què representa l’estelada, que “penja de balcons i finestres per tota la regió”, segons l’autor, i també comenta que la determinació s’ha encaixat amb “indignació a Catalunya”. Financial Times es fa ressò de la decisió de Puigdemont i Colau de no assistir al partit i del comunicat del Barça, que ho interpreta com “un atac a la llibertat d’expressió”.

Publicitat

Financial Times demostra que la premissa 'esport i política no van junts' és falsa, malgrat s'utilitzi per vetar

D’altra banda, el text fins i tot deixa palès que la premissa ‘esport i política no van de la mà’ és falsa, malgrat els governants la posin com a argument per vetar. En aquest sentit, recorda la propaganda nazi que va envoltar els Jocs Olímpics de 1936, la salutació del ‘Black Power’ de dos atletes afroamericans als Jocs de 1968 o les protestes contra Rússia als Jocs d’Hivern de fa dos anys celebrats a la ciutat russa de Sochi.

Fins i tot, posa en paraules d’un professor especialitzat en recerca cultural entrevistat per l’ocasió, David Rowe, que “el mantra de les autoritats sempre ha estat: esport i política no es barregen. Però de fet, no només es barregen, sinó que estan casats amb fills”. El mateix expert també diu que “per nacions sense estat com Palestina o Catalunya, la possibilitat d’expressar el seu nacionalisme en un estadi on tota la resta de gent està onejant les seves banderes és important simbòlicament. Estan dient: som una nació com les altres nacions”.

Record per la xiulada a l'himne espanyol

El rotatiu també repassa altres polèmiques relacionades, com les xiulades a l’himne espanyol, però també tot l’embolic al voltant de les insígnies prohibides al festival d’Eurovisió o també la regulació de l’Eurocopa de futbol que comença el mes vinent i que prohibeix “missatges polítics o altres d’il·legals o prohibits”, perquè això seria portar “material polític” a l’estadi. 

La revista 'The Atlantic' equipara la prohibició amb els anys de repressió franquista

A banda de Financial Times, la revista 'The Atlantic', una de les més reconegudes i influents dels Estats Units en matèria de política internacional, també ha dedicat un extens article al seu web encara més centrat a la prohibició de les estelades. L'article comença dient que a l'Estat, “al llarg de l'últim segle, batalles polítiques s'han disputat als camps [de futbol], a destacar al voltant del moviment independentista català”. Fa un repàs exhaustiu a diversos episodis de repressió al FCBarcelona, sobretot durant la dictadura franquista, i acaba dient que “pels aficionats del Barça, Madrid encara representa l'opressió dels anys de Franco i, la prohibició de l'estelada a la final de la Copa del Rei n'és probablement un altre exemple”. 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut