Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

Ferran Adrià rep el seu primer reconeixement del món del vi

El restaurador català Ferran Adrià ha rebut aquest dimarts la medalla d’or de la Unió Vinícola del Penedès (Uvipe) per la seva tasca com a ambaixador de la gastronomia catalana. Aquest és el primer reconeixement que el cuiner rep provinent del món del vi, un guardó que ja ostenta l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, i el príncep d’Espanya, Felip de Borbó. Adrià ha precisat que ‘tots els clients del Bulli demanen vi del país i no se’ls acudeix demanar un Rioja, tot i que també és bo’. Per la seva banda, el conseller d’Agricultura, Joaquim Llena, ha recordat que només una de cada cinc ampolles de vi que es consumeixen a l’àrea metropolitana és d’origen català, el que constata que ‘tenim feina per fer’.

Redacció
Redacció 07/02/2008

Ferran Adrià ha explicat que ‘ser líder d’alguna cosa, sobretot si és socialment important, no és fàcil i s’ha de ser conscients que ara hi som i que potser no hi serem mai més’. Per això, cal treballar molt per mantenir-se i afrontar la competència i aconseguir ‘una cantera’.

Segons el cuiner, els catalans ‘hem mimat molt els nostres vins i és lògic. Si tinc un producte bo al costat de casa, no el busco fora’. ‘Hem de ser ambaixadors perquè tenim grans vins’, ha matisat Adrià. Així mateix, però, Ferran Adrià no ha volgut especificar quin era el millor vi per ell sinó que s’ha limitat a precisar que li agrada ‘el vi bo’.

Paral·lelament, Joaquim Llena ha lloat la tasca dels ‘ambaixadors més importants que tenim a Catalunya, el Ferran Adrià, la Carme Ruscalleda i el Santi Santamaria’. Així, ha reconegut que ‘en els grans i bons restaurants sí que es consumeix vi català però en els petits encara hi ha molt camí a recórrer’.

Llena ha assegurat que els catalans, ‘si hi ha un producte bo ni que sigui forà, el respectem i això provoca que, si bé hi ha una forta presència de vins d’aquí, n’hi ha molts de fora’. Segons Llena, però, ‘tenim mercat i tenim possibilitats per canviar aquesta tendència’.

Durant l’acte, també s’ha reconegut la trajectòria de diferents empresaris de la zona del Penedès que han donat pas al relleu generacional al capdavant de les seves empreses.

Uvipe aplega un total de 106 cellers elaboradors i comercialitzadors de vi. Els associats a l’entitat representen el 93% de la comercialització total del vi sota la DO Penedès i el 90% de la DO Catalunya.