Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Ferran Adrià ensenyarà a cuinar a universitaris de tot el món a través d’Internet

|

- Publicitat -

‘No volem discursos complexos sinó ensenyar a aquells joves que s’independitzen quan van a la universitat a cuinar els plats més fàcils’, ha detallat Adrià que ha afirmat que aquest projecte no ensenyarà ‘ni receptes del Bulli ni a fer un fricandó de tres hores’. ‘Es tracta d’un projecte innovador a nivell mundial’, ha remarcat Adrià després de la celebració de la reunió anual del Patronat de la Fundació Alícia, que s’ha fet a les instal·lacions de l’IRTA, a Monells.

Adrià ha explicat que alguns dels vídeos ja estan enllestits però que ara estan preparant la web on es podran veure i establint contactes amb universitats perquè situïn aquesta web en un lloc destacat dels seus portals. Els vídeos han estat enregistrat amb els cuiners que treballen a la Fundació Alícia i el reconegut cuiner no hi apareix. Ara bé, ha avançat que estan buscant complicitats perquè ‘les primeres espases’ de la cuina de tot l’Estat estiguin presents en la promoció del projecte.

Publicitat

El conseller del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural ha remarcat que l’objectiu és ajudar als estudiants a cuinar amb productes sans i que, amb plats bàsics, puguin menjar a casa.

Adrià ha remarcat que aquest projecte de la Fundació Alícia i el DAR posa de manifest que aquesta fundació ‘treballa per a tots els nivells’ i que no és ‘elitista’. A més, Adrià ha afirmat que és un projecte que ‘no val molts diners’ però que, en canvi, està despertant gran interès a tots els sectors on s’explica.

Projecte Cenit-Futural

La Fundació Alícia i el DAR també són presents al projecte Cenit-Futural, un projecte a nivell estatal que encapçala i coordina l’IRTA, centre de recerca i tecnologia agroalimentària ubicat a Monells (Baix Empordà). Es tracta d’un projecte dotat amb més de 20 MEUR procedents de diverses administracions que té com a objectiu descobrir i patentar noves maneres de conservar els aliments afectant el mínim possible el producte.

En el projecte hi ha implicades tant empreses privades com universitats i centres de recerca alimentària de tot l’Estat. Els àmbits d’actuació van des de la conservació de vegetals, carns, peixos, lactis i derivats a la creació de nous envasos, maquinària i també la millora dels plats cuinats de carns i vegetals. Al projecte hi ha implicades empreses reconegudes com Danone, el grup San Miguel, Casademont, Metalquimia i Llet de Catalunya, entre d’altres.

El conseller del DAR, Joaquim Llena, ha destacat que un projecte d’aquestes característiques ajuda a situar Catalunya al capdavant de la recerca agroalimentària i això la fa ‘més competitiva’. ‘Produir més barat ho poden fer a Àsia o l’Europa de l’Est però el més important és ser capdavanters en innovació’, ha destacat el conseller.

El cuiner Ferran Adrià, que també és partícip del projecte a través de la Fundació Alícia, ha destacat que aquest projecte pot ajudar a què els productes que es troben ja al mercat siguin més sans i que, per exemples, les verdures d’un envàs de gaspatxo sigui ‘més natural i sa’.

Algunes de les tècniques en què s’està treballant és en pasteuritzar a través d’alta pressió o ultrasons, esterilitzar per alta pressió les conserves de vegetals, peixo o marisc, aplicar també l’alta pressió al processat de la llet i derivats o l’ús de les microones per substituir el tradicional tractament tèrmic dels aliments envasats.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut