Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

Fernández Bozal es planteja mesures per frenar la ‘davallada’ de l’ús del català en l’àmbit jurídic

La Consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, ha anunciat aquest dimecres al ple del Parlament que la seva conselleria es planteja ‘actuacions diverses a les que s’estan fent’ per tal de ‘potenciar, ampliar i millorar lús del català en matèria de justícia’. Segons la consellera, el nombre de sentències en català va caure d’un 20 a un 16% en només cinc anys. Fernández Bozal ha fet aquestes declaracions en una intervenció al Parlament, a partir d’una pregunta plantejada pel diputat de Solidaritat Catalana, Alfons López-Tena, que li ha demanat si donarà instruccions per tal que els lletrats de la Generalitat demanin que tot el procediment judicial es faci en llengua catalana.

Redacció
Redacció 09/02/2011

La consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, ha recordat que de la justícia ‘testimonial’ que es feia en català els anys noranta, en què hi havia un 1,25% de les sentències en català, es va arribar al 20% l’any 2004, gràcies al Pla de Normalització Lingüística. Una quantitat de sentències que ha baixat en els últims anys i que es situa en un 15,96% l’any 2009, segons les dades que ha donat la consellera.

‘Hi ha hagut una davallada, i es possible que ens plantegem fer actuacions diverses a les que estem fent’, ha declarat Fernández Bozal. La consellera ha explicat que es treballa conjuntament amb el departament de Cultura, que té la competència en matèria de política lingüística. ‘Tenim signats uns acords amb els notaris, registradors, despatxos d’advocats i procuradors que intenten promocionar i ampliar i millorar l’ús del català en matèria de justícia’.

Pilar Fernández Bozal ha fet aquestes declaracions en resposta a una pregunta del diputat de Solidaritat per la Independència, Alfons López-Tena, que li ha demanat si donarà instruccions perquè els lletrats de la Generalitat demanin que tot el procediment judicial es faci en llengua catalana i si s’oposaran en cas que els advocats de l’estat demanin que es tradueixi al castellà al·legant indefensió. ‘El meu capteniment com a consellera de justícia serà potenciar l’ús del català en l’àmbit de la justícia’, ha respost Fernández Bozal.