Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Felip Puig: ‘El país es plantejarà un referèndum d’independència quan hi hagi garanties de guanyar-lo’

El secretari general adjunt de Convergència, Felip Puig, està convençut que el Tribunal Constitucional espanyol (TC) ja ‘ha fallat en contra’ i ‘ha sentenciat’ l’Estatut i que ‘ara el dubte és si són 13 o 30 articles i si ho faran d’una tacada o per articles’. En una entrevista a TV3, també a afirmat: ‘Espanya diu que no al camí del mig que s’ha intentat durant aquests 30 anys’, en una clara referència al procés d’autogovern que significa l’Estatut. Tot i aquesta reflexió, diu que comparteix les paraules del president de CiU, Artur Mas, qui ja ha dit que no era el moment per plantejar-lo. ‘Un referèndum per la independència, el país se’l plantejarà quan hi hagi garanties de guanyar-lo’, ha afirmat.

Redacció
Redacció 22/06/2010

Segons Puig, ‘tot plegat comporta que molta gent pensi que no se’ns dóna cap altre disjuntiva que rendir-nos, dimitir o acceptar ser una gran província espanyola o començar a mirar més cap a Europa que cap a Madrid’.

Puig ha reconegut que la transició ha estat positiva per Catalunya i Espanya ‘més enllà dels errors polítiques que hi pot haver hagut’. ‘Si Espanya ens nega avui una interpretació plurinacional, un estat de tall més confederal, avançar cap a un finançament més just i gestionar el port i aeroports, hi comença a haver gent que no veu garantit el futur per als seus fills i de les pròximes generacions’, ha alertat.

‘Haurem de començar a pensar com políticament responem aquesta etapa’, ha dit Puig. En aquest sentit, ha assenyalat que primer hi hauria d’haver un resposta social amb una manifestació. ‘Aquesta s’ho val i la resposta que hem de donar és de país’, ha assenyalat. Si els ciutadans no van a la manifestació, ha declarat que vol dir que no s’encerta ‘prou bé amb l’ànim del país i les inquietuds que l’Estatut intentava recollir’. Ha apostat per una ‘resposta social, política i electoral’. ‘Les eleccions seran un test per veure qui defensa millor els interessos de Catalunya amb aquesta situació’, ha afegit.

Rebutja ara un referèndum
Sobre un referèndum independentista a Catalunya, ha compartit les paraules del president de CiU, Artur Mas, qui va dir que no era el moment per plantejar-lo. ‘Un referèndum per la independència el país se’l plantejarà quan hi hagi garanties de guanyar-lo’, ha declarat. ‘Creiem que és inoportú i que la prioritat és l’economia’, ha dit Puig, qui ha afegit: ‘Avui és un error portar el debat a tensió perquè la pregunta la perdria Catalunya i no estem en condicions ni de tenir derrotes ni de trencar-nos internament’.