Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Felip Puig assegura que aquesta és la legislatura ‘del trencament’

El conseller d’Interior de la Generalitat, Felip Puig, està convençut que aquesta legislatura serà la del ‘trencament’ d’un model que ofega ‘econòmicament i financerament’ Catalunya i que representa ‘una amenaça’ al sistema educatiu o a la connexió internacional del país. Puig, enquadrat en l’ala sobiranista de CDC, considra que l’Estat espanyol ha de fer un esforç per entendre Catalunya tal com és si no vol que aquesta opti per vies diferents a les actuals.

Redacció
Redacció 10/02/2011

Per això ha dit, en una entrevista a Catalunya Ràdio, que ‘Catalunya és una part d’aquest Estat. I si no ens deixen ser una part d’aquest Estat amb totes les nostres condicions haurem de començar a pensar en buscar solucions diferents’.

Puig també ha recordat que el Govern està fent un esforç ‘molt important’ per reduir la despesa pública i ha advertit que no es pot fer a costa ‘de la garantia dels serveis públics’. Ha considerat ‘molt difícil’ fer una retallada superior al 10% anunciat, tal com va reclamar José Luís Rodríguez Zapatero a Artur Mas en la reunió de dilluns passat a la Moncloa, però concretament ha dit: ‘Serà difícil que puguem fer una retallada molt més enllà del 10, de l’11, del 12%’. Admet, doncs, una retallada fins a dos punts per sobre de la xifra defensada pel Govern fins que ha transcendit la petició de Zapatero. Ho ha dit a Catalunya Ràdio.

Tot i això, també ha volgut advertir que la Generalitat ja està fent els deures que se li reclamen, i que farà un pressupost auster ‘per primera vegada en molts anys’ amb l’objectiu de facilitar la reactivació econòmica la disminució de l’atur.

És per això que, a la demanda d’una retallada superior de Zapatero, que Puig ha declarat: ‘Farem esforços, però esperem corresponsabilitat’. I ha recordat que hi ha molts ministeris que en els darrers anys ‘s’han buidat de competències’ però mantenen ‘la despesa i el nombre de funcionaris’.

Ha afegit que l’esforç de la Generalitat de reduir departaments, estructures, dirigents i organismes no l’ha fet ‘amb la mateixa intensitat’ el Govern de l’Estat. I ha reblat: ‘I ja no vull parlar d’altres comunitats autònomes’.