Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

La Viquipèdia, pionera

Aquests dies estem d’enhorabona, ja que la Viquipèdia en català ha arribat a la xifra màgica dels 100.000 articles, sumant només aquest darrer any la meitat de les seves entrades. […]

Redacció
Redacció 21/01/2008

Aquests dies estem d’enhorabona, ja que la Viquipèdia en català ha arribat a la xifra màgica dels 100.000 articles, sumant només aquest darrer any la meitat de les seves entrades. Amb aquest pas, la Viquipèdia catalana és la 17a del món que supera aquesta barrera, i continua aglutinant coneixement de manera vertiginosa. Sense anar més lluny, la mítica Enciclopèdia Catalana recull uns 150.000 articles, de manera que en poc mesos la Viquipèdia l’haurà sobrepassada.

El que poca gent sap de la Viquipèdia en català és que fou la primera Wikipèdia existent en un idioma diferent de l’anglès. Així el gener de 2001, quan es fundà la Wikipèdia, s’anaren afegint articles en anglès, i només 3 mesos més tard, al març, apareixien els primers 6 articles en català. No va ser fins dos mesos més tard que s’afegiren articles en alemany, suec i, tímidament, espanyol. Aquí podeu veure una captura de la primera Viquipèdia catalana, gràcies al cibermagatzem històric d’Archive.org.

Aquesta història és relativament desconeguda, però pot comprovar-se en aquesta estadística d’articles en els diversos idiomes de la Wikipèdia. Una prova més que la nostra comunitat lingüística, tot i petita, està tan viva com sempre, fins arribar al punt de ser pionera en noves tecnologies com la gran enciclopèdia Viquipèdia.