Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

Fa 30 anys del “Ciutadans de Catalanya, ja sóc aquí”

Tres dècades després del històric “Ja sóc aquí”, el Govern català retrà homenatge a l’expresident de la Generalitat, Josep Tarradellas, i al restabliment de l’autonomia. L’acte, que estarà presidit pel president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, s’iniciarà amb la projecció d’un vídeo amb imatges de l’arribada de Tarradellas a l’aeroport del Prat i el seu recorregut per Barcelona fins a la balconada del Palau de la Generalitat, on el 23 d’octubre de 1977 va pronunciar la seva coneguda frase. Així mateix, el Govern català aprovarà un acord perquè el saló en el qual es reuneix habitualment l’Executiu dugui el nom de Tarradellas.

Redacció 23/10/2007

Segons el departament de Presidència, a l’acte assistiran set dels consellers dels Governs d’unitat designats per Tarradellas entre 1977 i 1980, així com Rodolfo Martín Vila, exministre de Governació, i Salvador Sánchez Terán, ex governador civil de Barcelona.

Estan convidats a l’acte aquells consellers que tingueren el seu càrrec en els mandats de Tarradellas i Jordi Pujol -que el va succeir al càrrec després de les primeres eleccions autonòmiques-, Josep Maria Bricall, Josep Maria Triginer, Ramon Espasa, Joaquim de Nadal i Lluís Armet, així com familiars de l’expresident, com el seu fill Josep, i una nombrosa representació del govern actual de la Generalitat.

La representació del Govern se cenyirà al delegat de l’Executiu a Catalunya, Joan Rangel. El periodista i exconseller de Tarradellas, Carles Sentiu, farà una explicació del moment que va viure, i Montilla clausurarà l’acte. Posteriorment, Montilla, els consellers de la Generalitat, els del Govern de Tarradellas i familiars de l’expresident descobriran una placa amb el nou nom, que passarà a denominar-se Sala Tarradellas. L’objectiu de la Generalitat amb aquest acte no és només celebrar la tornada de l’exili de Tarradellas, sinó donar relleu al sentit institucional del que signifiquen 30 anys ininterromputs d’autogovern a Catalunya.