Dijous, 12 de Desembre de 2019 - Edició 504
La República

Extremadura gasta 6 vegades més en política exterior per habitant que Catalunya

Les armes de l'Estat contra el procés són la constant intoxicació de dades i xifres per estigmatitzar Catalunya i intentar acabar amb el sobiranisme. Un exemple el tenim amb el discurs que ofereix l'unionisme sobre que els catalans perdem serveis perquè la Generalitat “s'ho gasta en ambaixades i cònsols a l'exterior”. Doncs la realitat és que hi ha fins a 4 CCAA que gasten més que Catalunya per habitant.

Redacció
Redacció 12/10/2016

Xifres escandaloses

El web Dondevanmisimpuestos.es té un apartat on es poden comprar les despeses per les diferents regions d'Espanya, ara dividides en Comunitats Autònomes. Amb un gràfic interactiu es pot seleccionar la zona de l'Estat i veure'n la despesa sigui en xifres totals o per habitant. Aquesta última dada permet ponderar els resultats i comparar-los.

El 2015, la CCAA que més gasta en política exterior, és el País Basc amb 21,75€ per habitant. Sorprenentment en segon lloc ens trobem Extremadura, una de les comunitats més subsidiades de l'Estat, que es gasta 12,01€ per habitant en política exterior. Després, Navarra amb un total de 8.99€. Per mentida que sembli, Andalusia també gasta més per habitant en les seves partides pressupostàries a polítiques fora de la CA, amb un total de 5,88€ per habitant. Catalunya es troba per sota de la mitjana estatal amb 2,48€ per habitant. El que representa un 35% menys que la mitjana. Extremadura està un 215% per sobre.

10 de 17

Encara hi ha més, Catalunya se situa en la posició número 10 de les 17 CCAA. Té per davant: País Basc, Navarra, Extremadura, Andalusia, Aragó, La Rioja, Cantàbria, Astúries i les illes Balears i frec a frec amb les Illes Canàries.

Una mentida per erosionar el procés

El discurs unionista s'ha basat en els últims mesos en intentar dinamitar la política exterior de la Generalitat que condueix el conseller Raül Romeva. Un dels atacs preferits era que Catalunya es gasta molt més del que es pot permetre en política exterior deixant de banda serveis bàsics. No només no és cert sinó que amb les dades a la mà es pot comprovar la doble moral espanyola, que demostra que l'argumentari és polític i no empíric.

Relacionats