Edició 1776

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 06 de juny del 2023
Edició 1776

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 06 de juny del 2023

Experts mundials en criptografia es reuneixen a Barcelona

|

- Publicitat -

A Barcelona es reuniran 400 científics i experts en criptografia de tot el món. Ho faran al Congrés Eurocrypt’07 i mostraran les tecnologies més punteres en xifratge de missatges, signatures i certificats digitals i targetes intel·ligents. Un dels temes més importants de debat serà la seguretat electrònica, útil per a tots nosaltres quan usem, per exemple, Internet. Es faran debats sobre seguretat per a xarxes sense fils com el Wi-Fi i altres aspectes relacionats amb la seguretat de la informació i les comunicacions.

Publicitat

La criptografia, encara que sigui un concepte que ens recordi la guerra freda, és molt utilitzada avui en dia. Per exemple,  l’Administració pública, les entitats financeres, els mercats de valors, les grans superfícies i distribuïdors o les grans empreses en fan un ús per a protegir informació.

Germán Saez, doctor i professor associat del grup de recerca de Matemàtica Aplicada a la Criptografia de la Universitat Politècnica de Catalunya, organitzadora de la 26ena edició d’aquest congrés ha declarat: “La criptografia no és una cosa nova, al principi es feien servir mètodes mecànics molt curiosos i enginyosos i actualment tot se sistematitza amb càlculs matemàtics. El que està clar és que la seguretat en xarxa i les tecnologies criptogràfiques són fonamentals per garantir les accions que es fan per comunicació electrònica com ara el pagament d’impostos per Internet o la compra-venda de productes”.

Fins dijous, a l’Eurocrypt’07 es presentaran els 20 treballs en R+D més rellevants en l’ àmbit internacional, entre els quals s’inclou un de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), català i l’únic de l’Estat espanyol, que han estat rigorosament seleccionats d’entre un total de 200. Al Congrés Eurocrypt’07 es presentaran noves tendències de criptografia que s’implantaran d’aquí a deu o vint anys.

Què és exactament la criptografia?

El mot criptografia prové del grec kryptós, “ocult”, i gráphein, “escriure”. La criptografia és, tradicionalment, l’estudi de formes de convertir informació des de la seva forma original cap a un codi incomprensible, de forma que sigui il·legible pels que no coneguin el codi. En el passat la criptografia va ajudar a assegurar el secret en les comunicacions importants, agents secrets o documents militars o diplomàtics.

En l’actualitat, l’us de la criptografia s’ha estès tant en els sectors empresarials i polítics; per exemple, els bancs per fer comerç electrònic, com per als usuaris particulars, que gràcies a iniciatives com el PGP poden disposar de nivells de seguretat usats pels serveis secrets per enviar els seus correus electrònics.

Expliquem el procés:

De la informació original en diem el text pla, tot i que no només es poden tractar textos. En aquest cas, el text passa per un procés de xifrat que, fent servir algorismes, converteix la informació original en un codi il·legible per tothom que no tingui els mitjans per desxifrar l’algorisme i la clau.

Actualment els algorismes, o tècniques criptogràfiques, consisteixen en programes d’ordinador que aprofiten propietats numèriques que fan que sense la clau sigui molt difícil d’obtenir la informació.

Per exemple, estem fent servir la criptografia quan ens connectem al nostre banc a través de Internet, de manera que encara que algú intercepti la informació que intercanviem amb aquest, no podrà descodificar la informació interceptada.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió