
Josep Tomàs ha analitzat el comportament de les temperatures i les precipitacions a Andorra en els darrers 18 anys i ha posat de manifest la variabilitat com a caràcter essencial del clima, ja que s’observa que les temperatures tenen una tendència a la baixa, mentre que les precipitacions presenten una disminució ‘relativa’.
El conseller delegat de Grandvalira, Conrad Blanch, ha descrit les amenaces que comporta el canvi climàtic per a les estacions, però també ha presentat les eines de què disposen per lluitar-hi, com són els avanços tecnològics en els canons de neu, la cura del sòl, i una bona gestió de l’aigua, remarcant que les estacions en fan una gestió pròpia i un bon ús, ja que es retorna al mateix sistema d’on s’agafa.
El catedràtic de Geografia i Física de la UB Javier Martin-Vide ha explicat davant d’un nombrós públic de l’estació de Grandvalira que el canvi climàtic i l’escalfament del planeta és una realitat, malgrat que ‘la variabilitat és una característica essencial del clima, i que al llarg de la història hi ha hagut diversos canvis climàtics’. Martin-Vide ha afegit que l’escalfament no s’explica només a partir de la variabilitat natural, sinó que és a causa de la crema desmesurada de combustibles fòssils. D’altra banda, però, tot i que les mesures numèriques milloren dia rere dia, encara es fa molt difícil preveure exactament com evolucionarà la temperatura global que, segons diferents estudis, podria augmentar entre 1 i 4 graus d’aquí a finals de segle.
Martin-Vide ha apuntat que mentre que els experts coincideixen en afirmar que la temperatura anirà a l’alça, l’evolució de les precipitacions resta encara en una incògnita. Josep Tomàs ho ha exemplificat mostrant els registres dels últims 18 anys de les precipitacions i les temperatures de l’observatori de Ransol, molt a prop de l’estació de Grandvalira. Les xifres mostren que les precipitacions varien molt cada any, encara que les mitjanes indiquen una lleu i ‘relativa’ disminució. En canvi, en contra del que es diu a nivell global, les temperatures han tingut una tendència a la baixa. Per mesos, el gener ha experimentat un augment de les precipitacions, mentre que al febrer la tendència és a ser més fred però amb menys neu.
D’altra banda, el meteoròleg de TVE Albert Barniol ha volgut ressaltar que els mitjans de comunicació sovint tendeixen a l’alarmisme en matèria de canvi climàtic o bé passen a l’altre extrem i diuen que és un invent dels climatòlegs. Per Barniol, el que s’ha de fer és explicar que el canvi climàtic existeix tot i que hi ha molts matisos, i que encara se’n poden pal·liar els efectes si es consciencia a la població de la importància de començar a actuar. El que emetem actualment, explica Barniol, no té una repercussió immediata ‘però si no rectifiquem, tindrà les seves conseqüències d’aquí a 50 anys’.
Segons els meteoròlegs, el futur de les estacions passa per començar a treballar per adaptar-se al canvi climàtic, com ara diversificant i desestacionalitzant l’oferta. Barniol també ha explicat que potser l’esquí tornarà a ser només per a una èlit, la temporada serà molt més reduïda, i que s’haurà de començar a valorar més, i a considerar-ho un bé escàs. En tot cas, els ponents han volgut subratllar que ‘seguirà havent-hi bones temporades de neu’, tot i que menys freqüents.