Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Experts d’arreu del món debaten a Barcelona el futur de la recerca de vacunes contra la malària

|

- Publicitat -

Els principals temes a tractar seran l’administració de vacunes a dones embarassades i el desenvolupament de vacunes contra el Plasmodium vivax, el protozou causant d’una variant de malària més lleu que està adquirint protagonisme.

La UB ha destacat que aquesta trobada internacional, apadrinada pel Centre de Recerca de Salut Internacional de Barcelona (CRESIB), suposa la consolidació de Barcelona com a punt de referència en la lluita contra la malària.

Publicitat

Les trobades periòdiques del consorci MALVAC, impulsat des de l’Organització Mundial de la Salut amb el suport de la Comissió Europea, pretenen avaluar els avenços assolits en el desenvolupament de vacunes contra la malària i establir les línies estratègiques que cal seguir.

Alguns dels assistents destacats que participaran en aquesta reunió són Marie-Paule Kieny, directora de la Initiative for Vaccine Research, de l’OMS; Andreas Holtel, de la Poverty Linked Diseases Unit de la Comissió Europea; Pedro Alonso, professor del Departament de Salut Pública de la UB i director del Centre de Salut Internacional de l’Hospital Clínic de Barcelona, i Hernando del Portillo, investigador del CRESIB.

Recordem que la malaria, també denominada febre palúdica o paludisme, és una malaltia que ve de paràsits del gènere Plasmodium. És la primera causa de malalties debilitants, amb més de 200 milions de casos cada any arreu del món, i es concentra especialment a l’Àfrica. El primer a descobrir una vacuna sintètica contra la malària fou el doctor colombià Manuel Patarroyo, i el 2004 es van publicar els primers resultats de l’assaig clínic de vacuna contra la malaltia a l’Àfrica, l’autor principal del qual és Pedro Alonso, professor del Departament de Salut Pública de, precisament, la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut