Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Eusko Alkartasuna trenca amb el PNB i es presentarà en solitari a les eleccions basques

Eusko Alkartasuna (EA), la formació independentista i progressista d’Euskadi i Navarra que els darrers set anys ha concorregut amb el Partit Nacionalista Basc (PNB) a les eleccions ha decidit posar punt i final a la coalició que fins ara formaven i presentaran la seva pròpia candidatura als comicis bascos, que es celebraran el març de 2009.

Les desavinences, que ja van aflorar les darreres municipals quan ambdues formacions van presentar llistes separades, cal veure-les en la política de la coalició, que des d’EA voldrien que fos molt més ambiciosa en termes nacionals.

Redacció
Redacció 11/11/2008

Des d’EA dubten que el PNB realment es cregui la consulta popular per exercir el dret a decidir i consideren que la resposta del Govern basc després de que el Tribunal Constitucional tombés la consulta popular va ser ‘fluixa’ i poc valenta. Els independentistes també discrepen del suport del PNB al PSOE per tal d’aprovar els pressupostos de l’Estat. Als darrers comicis bascos EA va obtenir una quarta part dels escons de la coalició, però les il·legalitzacions a l’esquerra independentista basca auguren que Eusko Alkartasuna podria obtenir uns resultats millors aquesta primavera.

Eusko Alkartasuna optarà als comicis amb el seu propi candidat a lehendakari, que previsiblement serà Unai Ziarreta, el president de la formació. Als darrers comicis bascos la coalició PNB-EA va aconseguir 29 escons, dels quals 7 eren d’EA.