Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Europa aposta per endarrerir l’edat de jubilació

El Parlament Europeu vol que l’edat de jubilació es pugui enrederir, de forma voluntària, per alleugerir l’impacte de l’envelliment de la població en la despesa pública de pensions, assistència sanitària i cures de llarga durada. Així ho proposa l’informe de l’eurodiputada popular alemanya Gabriele Stauner, aprovat aquest dijous per 480 vots a favor, 44 en contra i 10 abstencions, que aposta per fomentar la contractació de gent gran, discapacitats i dones, que tenen un elevat potencial laboral i adverteix als governs dels 27 que mantinguin els nivells adequats de finançament de la seguretat social i del sistema de pensions.

Redacció
Redacció 21/11/2008

L’eurocambra vol una jubilació flexible i que si els treballadors volen seguir treballant, de forma voluntària, i la salut els ho permet, puguin seguir fent-ho. Estrasburg també reclama un canvi d’organització de les pràctiques laborals, en què s’utilitzin les noves tecnologies de forma intel·ligent i es millorin els serveis de suport, com les escoles bressols o les ajudes a la dependència, per reduir així el nombre de persones que només poden treballar a temps parcial.

La població europea envelleix a marxes forçades i a partir del 2015 ja comptarà més morts que naixements, uns 4.000 de diferència, però continuarem creixent gràcies als immigrants. Tot i que no per massa temps: el 2035 la població europea disminuirà, cada cop estarà més envellida i el 2050 només hi haurà dos europeus actius per jubilat. La Comissió Europea també defensa que cal reformar el sistema de pensions, perquè si vivim més temps vol dir que estem més sans i que, per tant, podem allargar la nostra vida laboral i treballar més anys. El 2060, el 15% de la població espanyola tindrà més de 80 anys.