Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

EUiA tanca el seu congrés amb una demostració d’unitat i obre les portes a una futura coalició política amb ICV

|

- Publicitat -

Sota el lema ‘Una EUiA més forta i més útil’, els 645 delegats d’EUiA assistents a l’assemblea han aprovat una resolució relativa a la crisi econòmica, amb el 98,2% dels vots, en què denuncien ‘la mala situació econòmica’ en la que es troba Catalunya i el ‘capitalisme tòxic’ a la vegada que fan una crida al compromís de la gent d’esquerres a plantar cara a la crisi. Segons ha expressat Miralles, una resolució ‘molt potent’ que ara cal ‘aplicar’ i ‘practicar’. ‘Volem plantar cara, tenim alternatives i volem contribuir a la unitat dels treballadors’, per tal que la crisi ‘no la paguin els treballadors’ i amb l’objectiu d’impulsar ‘canvis estructurals’ perquè l’economia estigui ‘al servei de les persones’, ha sintetitzat el recentment reelegit coordinador general.

Una altra resolució, també aprovada per àmplia majoria amb el 92,5% dels vots, concreta el missatge d’unitat que la delegació de 70 membres, als quals cal sumar el mateix Miralles, transmetrà a la 9a Assemblea Federal d’IU que té lloc el pròxim cal de setmana. Un text que subratlla la necessitat d’una IU ‘amb més moviment polític i social i força sobirana’, i ‘que visqui la pluralitat’. Un missatge que s’emmarca dins la corrent interna del partit liderada pel senador d’EUiA, Joan Josep Nuet, coneguda com a ‘IU tiene futuro’, i que es desmarca tant de la corrent pròxima al PPC com de la pròxima al fins ara coordinador general d’IU Gaspar Llamazares.

Publicitat

Joan Josep Nuet ha anunciat en el marc de l’assemblea de la formació catalana que es reunirà aquest dilluns amb els líders de les altres dues corrents internes, Cayo Lara, pròxim al sector del PCC, i Inés Sabanés, pròxima al sector de Gaspar Llamazares. Nuet ha considerat molt probable que finalment es presentin tres llistes a votació en el marc de la 9a Assemblea Federal d’IU, que té lloc el pròxim cap de setmana, tot i que ha assegurat que mantindran les negociacions al llarg de tota la setmana. La corrent encapçalada per Nuet aposta per una direcció unitària, i en aquest sentit ha assegurat que no acceptarà un pacte que no inclogui les altres dues parts.

Més enllà de la crisi i de les negociacions en el si d’IU, EUiA ha apostat per reforçar en el marc de la seva 5à Assemblea Nacional la coalició amb ICV, passant d’una coalició purament electoral a una coalició política. Així ho reflecteix la ponència del congrés aprovada per un 86,8% dels vots, que valora la importància d’aquest acord amb ICV, gràcies al qual ‘la presència institucional de l’esquerra transformadora a Catalunya ha crescut’ i aposta en el marc de la ponència per una coalició política ‘que no es limiti als espais institucionals compartits’, perquè sigui ‘més participativa’ i perquè es desenvolupi ‘un veritable govern conjunt de la coalició’, sense que això impliqui una disminució dels seus components.

Aquesta proposta ha estat recollida pel secretari general d’ICV, Jordi Guillot, que ha intervingut junt amb els representants dels socis del Govern d’Entesa, Miquel Iceta (PSC) i Joan Ridao (ERC) en l’acte de clausura de l’assemblea. Guillot ha deixat les portes obertes a aquesta possibilitat en un futur en assegurar que ICV no es tanca ‘a parlar de res amb EUiA’, tot i que abans de donar aquest pas ha demanat als seus socis ‘millorar’ la coalició a nivell ‘local i nacional’. ‘Un cop consolidat pensem les dues parts com fem el pas endavant’, ha afegit. Miralles ha contestat a Guillot i ha insistint que des d’EUiA no posen ‘límits a la coalició’ i ha coincidit amb el soci d’ICV que per arribar a un ‘segon pas’ cal millorar ‘el primer’.

Revalidació del pacte del Govern d’Entesa marcant ‘perfil social’ propi

EUiA ha insistit al llarg del cap de setmana en la revalidació el pacte del Govern d’Entesa, un pacte ‘estratègic’ i ‘valent’, segons Miralles, que la formació tornaria a signar ‘avui’ mateix. Malgrat tot, el coordinador general ha destacat la importància de marcar ‘perfil social’ propi, amb l’objectiu de tenir ‘més capacitat de socialitzar l’activitat política’. ‘Nosaltres no som una maquinaria electoral, la transformació es fa al dia a dia, no aprovant un document’, ha explicat Miralles, que ha expressat així un altre dels objectius prioritaris de la formació com és ampliar la seva base social.

La ponència marc de la 5à Assemblea Nacional fa un balanç positiu de la gestió dels dos anys de legislatura, tot i que es desmarca de ‘propostes privatitzadores’ com les del copagament de la sanitat o la Llei d’educació. El text plasma un seguit d’objectius plantejats per la formació per tal de ‘culminar el compromís’ del Govern d’Entesa. Entre ells aposta per dotar econòmicament la Llei de serveis socials i desenvolupar el tercer sector, una major combativitat del Govern en matèria de deslocalitzacions i expedients de regulació de l’ocupació (ERO) i canvis en el projecte de la Llei d’educació per tal de superar la dualitat del sistema educatiu públic i concertat.

Davant el balanç positiu de l’acord d’Entesa EUiA aposta per la seva continuïtat, rebutjant qualsevol pacte amb CiU que impliqui cessió de poder per a la federació nacionalista, i proposa una reunió entre els membres de l’actual Govern un cop finalitzats tots els congressos de les seves formacions polítiques per avaluar l’estat d’aplicació del pacte i elaborar un nou ‘full de ruta’ per tal d’impulsar la segona part de la legislatura així com ‘prioritzar objectius’.

En la mateixa línia s’ha posicionat Jordi Guillot, qui ha demanat als seus socis de Govern una reunió per tal de fer una ‘avaluació’ dels dos anys de legislatura. Sobretot, ha remarcat el secretari general d’ICV, ‘perquè quan es va negociar el Govern d’Entesa no hi havia crisi, i ara sí’. En aquest sentit el dirigent ecosocialista ha emplaçat els integrants del Govern a asseure’s i parlar de com ‘adequar el programa de Govern a la crisi econòmica’.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut