Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

ETA anuncia un alto el foc ‘permanent’, ‘general’ i verificable ‘internacionalment’

L’organització armada ETA ha fet pública aquest dilluns la seva decisió de decretar un alto el foc ‘permanent’, de caràcter ‘general’ i verificable internacionalment com a ‘compromís ferm’ en un procés de solució definitiu a la lluita armada. En la seva declaració, realitzada en tres idiomes, l’organització fa esment a la Declaració de Brusel·les i a l’acord de Gernika, amb els què coincideix en la necessitat d’oferir una solució ‘justa i democràtica’ al conflicte. Al comunicat la banda fa una crida a Espanya i a França a actuar amb ‘responsabilitat històrica’ i assegura que la solució al conflicte arribarà a través d’un procés ‘democràtic’ que tingui la voluntat del poble basc com a màxima referència. Adverteix que la ciutadania basca ha de tenir la paraula i la decisió sobre el futur del País Basc ‘sense ingerències ni limitacions’ i que cal resoldre les claus de la territorialitat i el dret a l’autodeterminació ‘que són el nucli del conflicte’.

Redacció
Redacció 10/01/2011

Després de molts rumors, ETA ha decidit finalment deixar les armes mitjançant una treva ‘permanent’, ‘general’ i verificable ‘internacionalment’. El comunicat explicita que en els darrer mesos ‘des de Brussel·les fins a Gernika, personalitats de gran rellevància internacional’ han subratllat la ‘necessitat’ de donar una solució ‘justa i democràtica’ al conflicte basc. ETA hi ‘coincideix’ i assegura que la solució arribarà a través d’un procés democràtic que tingui la voluntat del poble basc com a màxima referència ‘i el diàleg i la negociació com a instrument’.

Aleshores, el comunicat marca un seguit de condicions per al procés de negociació que ha de dur al final del conflicte. Per exemple, s’indica que cal ‘superar tota mena de negació i vulneració de drets’, i que cal resoldre les claus de la territorialitat i el dret d’autodeterminació ‘que són el nucli del conflicte polític’.

En aquest sentit, indica que correspon als agents polítics i socials bascos ‘aconseguir acords per consensuar la formulació del reconeixement d’Euskal Herria’ i el seu ‘dret a decidir’, assegurant la possibilitat de desenvolupament de tots els projectes polítics, ‘fins i tot la independència’.

També demana que totes les parts es comprometin a ‘respectar els acords assolits’ per la ciutadania basca.El comunicat, que arriba dos dies després de la manifestació multitudinària en suport dels presos bascos celebrada dissabte a Bilbao, autoritzada pel jutge Pedraz en considerar que entre els organitzadors no hi havia vinculació amb l’esquerra abertzale, acaba assegurant que ETA no defallirà en ‘l’esforç i la lluita per impulsar i dur a terme el procés democràtic, fins a assolir una veritable situació democràtica a Euskal Herria’.