Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Estudiants i personal de serveis de la UB troben el desallotjament ‘franquista’

La Coordinadora d’Assemblees d’Estudiants (CAE) i el Personal Docent i Investigador i d’Administració i Serveis de les Universitats Catalanes critiquen durament la càrrega policial efectuada aquest dimecres al matí a l’exterior de l’edifici central de la UB. Totes dues entitats han coincidit en remarcar la seva preocupació davant uns fets que consideren ‘més propis de la repressió franquista’ que dels temps actuals. Asseguren que ha estat una actuació ‘gratuïta, innecessària i violenta’ i lamenten que l’equip rectoral hagi pres una decisió que ‘dinamita’ qualsevol via de diàleg i negociació i que podria provocar la radicalització del moviment estudiantil crític amb el Pla de Bolonya. A l’altre extrem de la polèmica, el director general de la Policia, Rafael Olmos, ha assegurat que l’actuació dels Mossos ha estat ‘totalment proporcionada’ i ha lamentat els diversos ferits.

Redacció
Redacció 19/03/2009

Un dels portaveus del moviment estudiantil anti-Bolonya, Pere Duran, ha destacat el sentiment de ‘frustració i ràbia’ dels estudiants pel desallotjament ordenat aquesta matinada, després de quatre mesos d’ocupació de la facultat central de la UB. Un desallotjament que ha qualificat d”excessiu’, que trenca la promesa del rector de la universitat Dídac Ramirez que els havia assegurat ‘que no els farien fora’ però que sobretot, ha afegit, ‘deslegitima’ el sector estudiantil més pacífic que defensava el diàleg.

Els estudiants han criticat també que l’equip rectoral i les autoritats hagin permès una actuació policial ‘estèticament i èticament franquista’ que l’únic que aconsegueix és ‘caldejar’ més l’ambient i radicalitzar les postures dels estudiants. També ha coincidit en destacar els ‘tints franquistes’ de l’actuació dels agents antiavalots dels Mossos d’Esquadra, segons l’Assamblea Personal Docent i Investigador i d’Administració i Serveis de les Universitats Catalanes (PDI-PAS) de les Universitats Catalanes. Aquesta agrupació que engloba més de 600 signatures de docents i treballadors universitaris simpatitzant del moviment crític amb el pla Bolonya veu amb preocupació ‘l’escalada de repressió i ciminalització’ contra els estudiants dels darrers mesos.

Segons ha expressat el professor de la UB Manuel Delgado, des del PAS no s’entén la decisió del rectorat de la UB de desallotjar el campus per suposats motius d’higiene i seguretat. Consideren que ha estat una resposta ‘radical’ i ‘excessiva’ a una ocupació estudiantil que s’ha caracteritzat per ser pacífica. Segons els docents, tot plegat demostra la incapacitat de les autoritats acadèmiques de trobar solucions consensuades basades en el diàleg i la negociació.

Actuació ‘totalment proporcionada’

A l’altra extrem s’ha situat el director general de la Policia, Rafael Olmos, que ha afirmat aquest dimecres que l’actuació de la policia catalana davant els estudiants anti-Bolonya ha estat ‘totalment proporcionada’. Ha fet aquestes declaracions durant la roda de premsa que ha ofert a la comissaria de Les Corts, on ha lamentat que hi hagi hagut onze mossos, sis estudiants i quatre fotògrafs ferits.

Olmos ha exposat que el dimarts van rebre l’avís del rector de la Universitat de Barcelona demanant el desallotjament de la facultat. Després de desallotjar 53 joves ha justificat la càrrega perquè volien tornar a entrar a la universitat. La segona càrrega s’ha produït perquè els estudiants tallaven la Gran Via.