Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

Estudiants de la UdG irrompen a la inauguració del curs acadèmic i demanen la dimissió de la rectora per haver convidat el Rei

Una vintena d’estudiants de la Universitat de Girona (UdG) han irromput aquest dimarts a l’acte d’inauguració del XVIè curs acadèmic, i han demanat la dimissió de la rectora per haver convidat el rei d’Espanya al Parc Científic i Tecnològic. Els estudiants han desplegat una pancarta i han posat al damunt de la taula presidencial un coixí amb la bandera espanyola i una corona al damunt com a símbol de protesta. ‘Tot el que ha passat a Girona aquests dies és conseqüència dels deliris de grandesa de la rectora’, han criticat els estudiants durant la lectura d’un manifest. La rectora Anna Maria Geli ha declarat que respecta l’opinió dels estudiants però que troba que s’ha ‘exagerat’ l’afer.

Redacció
Redacció 26/09/2007

Després que la rectora de la UdG, Anna Maria Geli, pronunciés el seu discurs inaugural del XVè curs acadèmic, un grup de manifestants s’ha apropat a l’escenari de l’Aula Magna i ha desplegat una pancarta en què s’hi podia llegir, ‘la universitat som tots i totes, rectora dimissió’, i en una altra, ‘jo també sóc antimonàrquic/a’.

Davant l’expectació del públic que en aquells moments es trobava a l’antiga església de Sant Domènech, utilitzada per primera vegada com a Aula Magna per presentar el nou curs acadèmic 2007-2008, el portaveu del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, Dani Xavier, ha llegit un manifest en què critiquen la ‘lamentable’ situació a què s’ha arribat des que la rectora va prendre possessió del seu càrrec i, per aquest motiu, han demanat la seva dimissió.

Els estudiants han mostrat el seu desacord amb l’equip rector de la universitat per haver convidat el rei Juan Carles a la inauguració del Parc Científic i Tecnològic. ‘La Corona Espanyola és un símbol de repressió, desigualtat, classisme, patriarcat, anticatalà i sense cap mena de vincle amb la Universitat’, han manifestat els estudiants. ‘Tot el que ha passat a Girona aquests dies és conseqüència dels deliris de grandesa de la rectora’, afegia el manifest.

En resposta a aquestes acusacions, Geli ha declarat que respecta l’opinió dels estudiants però que troba que s’ha ‘exagerat’ l’afer. ‘És ben lícit que poguéssim convidar el Rei per inaugurar el Parc Científic’, ha dit la rectora. ‘Penso que va ser una manera de donar a conèixer la Universitat arreu’, ha afegit Geli.

La futura facultat de Medicina

El tema que ha centrat la majoria de discursos inaugurals del nou curs acadèmic ha estat la futura facultat de Medicina. Els nous estudis de medicina, que la UdG i la Universitat Pompeu Fabra (UPF) compartiran amb la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), s’iniciaran el setembre de 2008, i durant aquest nou curs 2007-2008 se n’hauran de consolidar les bases. Entre les tres universitats oferiran cent noves places per estudiar la carrera, en un intent de pal•liar l’important dèficit de metges que hi ha a Catalunya.

En el transcurs de l’acte, també s’ha destacat la inauguració del Parc Científic i Tecnològic que, segons la rectora de la UdG, representa l’inici d’uns anys de ‘creixement i consolidació, de nous edificis i nous reptes, i de noves implicacions’.

Coincidint amb l’arribada dels estudis de medicina a la UdG, la lliçó inaugural del nou curs acadèmic ha anat a càrrec del prestigiós cardiòleg Valentí Fuster. Amb el títol ‘Salut i qualitat de vida, un repte per al segle XXI’, Fuster ha elaborat un discurs magistral centrat en la promoció de la salut com una ‘alta’ prioritat.

Tot i la manifestació estudiantil, que ha irromput a l’Aula Magna de forma pacífica, l’acte d’inauguració del nou curs acadèmic a la Universitat de Girona ha acabat, tal com estava previst, amb la cantada de l’himne universitari ‘Gaudeamus igitur’, interpretat per la coral de la UdG.

Uns 2.374 alumnes iniciaran aquest curs 2007-2008 els seus estudis a la Universitat de Girona. En total, la xifra global d’estudiants per aquesta nova temporada acadèmica se situa prop dels 12.000.