Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

Estats Units veu Espanya com un país de pandereta

El Departament d'Estat dels Estats Units ha denunciat en un informe publicat aquest dimecres la “corrupció sistemàtica de funcionaris governamentals” com un dels tres problemes de drets humans més “significatius” que pateix l'Estat espanyol. Posa d'exemple el cas de l'exministre i exdirector gerent de l'FMI Rodrigo Rato i també destaca dos greuges més: el tracte que dóna l'estat als immigrants que acaben sent deportats i la violència de gènere que es produeix.

Redacció
Redacció 15/04/2016
El Departament d'Estat ha esmentat aquests problemes en el seu informe anual sobre drets humans al món corresponent a 2015. La denúncia diu textualment: “Els problemes de drets humans més significatius a Espanya són el retorn forçat i maltractament de persones que busquen asil per part de la Policia, la corrupció sistemàtica de funcionaris governamentals i la violència contra dones i nens”.

“Aquí no pasa nada”

L'informe, que serveix com a guia al Congrés dels Estats Units a l'hora de decidir l'ajuda exterior per a cada país, explica sobre la corrupció a institucions públiques que en alguns casos, “funcionaris (polítics) van mantenir pràctiques corruptes i van crear la impressió d'impunitat”. Un dels casos que destaca l'informe fa referència al de l'exministre espanyol d'Economia i exdirector gerent del Fons Monetari Internacional (FMI) Rodrigo Rato, que també va ser vicepresident del Govern.

Altres violacions de drets humans

El document inclou altres problemes com la difusió de textos racistes a internet, l'assetjament sexual en llocs de treball, la discriminació i violència contra minories, i la desigualtat d'oportunitats i sou de les dones.