Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

Esquerra no avançarà el Congrés Nacional malgrat els corrents crítics que ho demanaven

La portaveu d’ERC, Marina Llansana, ha confirmat aquest dilluns al migdia que l’Executiva Nacional del partit ‘s’ha manifestat en contra’ d’avançar el Congrés Nacional, previst per al 2008, després de les eleccions generals, tal com demanaven els corrents crítics Esquerra Independentista i Reagrupament. Llansana ha afirmat que l’avançament d’aquest Congrés suposaria ‘una interrupció del cicle de les eleccions i de la Conferència Nacional’, prevista per al 20 d’octubre. La portaveu republicana també ha anunciat que la ponència d’aquesta Conferència ha estat encarregada a Joan Ridao, qui possiblement encapçalarà la llista del partit al Congrés dels Diputats. El període de presentació de candidatures, ha afegit, s’ha obert aquest dilluns.

Redacció
Redacció 26/06/2007

‘El cent per cent dels membres de l’Executiva Nacional s’ha manifestat en contra de fer el Congrés extraordinari, perquè això suposaria una interrupció del cicle de les eleccions’, ha afirmat Marina Llansana, que ha afegit que ara el partit ha de centrar els esforços en les eleccions generals i la Conferència Nacional, que tindrà lloc el 20 d’octubre.

Llansana ha recordat que l’Executiva ‘no estava obligada a debatre’ aquesta qüestió ‘amb els estatuts a la mà’, però que ho ha fet a petició de l’exmembre d’aquest òrgan del partit, Uriel Bertran, líder del corrent intern Esquerra Independentista, i de la consellera nacional Ruth Carandell, de Reagrupament.

La portaveu republicana també ha explicat que el representant nacional de les JERC, Pere Aragonès, no s’ha manifestat sobre aquesta qüestió ja que, per una banda, les JERC són una organització política independent d’ERC i, per l’altra, dins les JERC existeixen opinions diferents sobre la petició d’avançament, i no una opinió unívoca.

Sobre la revisió del Pacte d’Entesa, el qual és un dels punts d’Esquerra Independentista, Llansana ha insistit que després de tants pocs mesos des de la formació de Govern, ‘no és el moment de replantejar-se el pacte’, i que per tant l’Executiva d’ERC no contempla aquesta revisió.

Llansana ha anunciat també que aquest dilluns l’Executiva del partit ha obert el període de presentació de candidatures per encapçalar la llista d’ERC al Congrés dels Diputats, que s’allargarà fins l’inici del Consell Nacional del partit, el pròxim 7 de juliol. Aquest dia s’escollirà el candidat, tot i que la portaveu ha assegurat que ‘amb tota probabilitat serà Joan Ridao’, tal com els membres del partit ja han manifestat en altres ocasions.

De fet, serà Joan Ridao l’encarregat d’elaborar el document per a la ponència a la Conferència Nacional d’ERC, el 20 d’octubre. Llansana també ha anunciat els membres de la Comissió Organitzadora d’aquesta conferència, que seran la secretària d’Organització i Finances, Pilar Obiol; el vicesecretari d’Organització Interna, Xavier Vendrell; la vicesecretària nacional d’Acció Política, Anna Simó; el secretari de Formació, Josep Vall; el president local i regional de l’emplaçament on se celebri la conferència, i la mateixa Marina Llansana.

Llengua catalana també a la secundària

Marina Llansana ha informat també que el partit està treballant en un document per impulsar l’ús de la llengua catalana a l’ensenyament secundari no universitari. La vicesecretària nacional d’Acció Política, Anna Simó, i la secretària nacional de Política Cultural, Alba Castellbí, han presentat la proposta a l’Executiva, que ha estat elaborada per les sectorials de cultura, de política lingüística i d’educació del partit.

El document proposa l’increment de l’ús de la llengua catalana a la secundària ja que, segons el partit, la situació actual és ‘insatisfactòria’, ha qualificat Llansana. Així, aquest increment es faria tant als centres educatius com a l’entorn social, i vincularia també el professorat.

‘Els professors haurien d’acreditar un nivell de llengua catalana, oral i escrit, i els materials didàctics i tots aquells documents que es fessin servir al centre haurien de ser en català’, ha explicat. ‘El català ha de ser la llengua vehicular a les escoles’, ha afegit.

L’Executiva del partit estudiarà el document i el tornarà a debatre en la pròxima reunió, en la qual també es decidirà com es trasllada al Govern, si per via parlamentària o per una altra.

Rodalies de Renfe

Sobre les últimes incidències de les Rodalies de Renfe, causades pel descarrilament de l’Euromed el passat divendres, Llansana ha afirmat que la situació és ‘insostenible’, que ‘el Govern de Catalunya ha de participar amb urgència de les decisions estratègiques que s’estan prenent’, i que ‘cada dia que passa sense la participació de la Generalitat és un dia que va en contra’ de la ciutadania de Catalunya.