Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

Esquerra Independentista veu la legislatura 2014-2018 com l’horitzó per a un referèndum d’independència

El diputat d’Esquerra i impulsor del moviment crític amb l’estratègia de la direcció Esquerra Independentista, Uriel Bertran, ha assistit a l’acte de constitució del corrent intern Reagrupament.cat de Joan Carretero, i ha constatat la capacitat de convocatòria demostrada en l’acte constitucional, celebrat dissabtge a l’Auditori, i la concreció de les propostes polítiques. En un acte anterior, Bertran ha proposat la legislatura 2014-2018 com l’horitzó per celebrar un referèndum d’autodeterminació.

Redacció 02/07/2007

Bertran, que ha assistit a l’acte de presentació de Reagrupament.Cat en primera fila, ha considerat que els plantejaments de Carretero “contribuiran al debat intern” dins d’Esquerra ” respecte a la necessitat d'”un canvi de rumb” de l’estratègia del partit.

El diputat d’Esquerra ha reconegut la “confluència” d’objectius amb algunes de les propostes, però ha assenyalat que dins el partit existeixen “apostes i estratègies diferents” per encarar el procés de renovació.

“Haurem de parlar amb molta gent per trobar consensos, trobar una forma de conjugar totes les energies, les il·lusions i les apostes, sobretot la d’Esquerra Independentista“, ha afirmat a la sortida de l’acte.

En aquest sentit, s’ha felicitat pel fet que Carretero hagi acollit la proposta d’Esquerra Independentista de renegociar el pacte d’Entesa, li ha agraït que concreti el seu projecte polític i ha assenyalat que la militància “vol idees clares i concretes”.

Horitzó 2014-2018

En la primera presentació pública que ha fet Esquerra Independentista, al casal d’Esquerra de Clot-Verneda de Barcelona divendres al vespre, Uriel Bertran ha plantejat que Esquerra marqui un ‘full de ruta’ sobiranista que acabi portant a un referèndum durant la legislatura 2014-2018.

El que s’ha convertit en la cara visible d’Esquerra Independentista ha defensat que hi ha ‘factors objectius’ que porten ‘cap a la reivindicació d’un estat’. D’una banda, que l’Estat espanyol ‘ja no pot utilitzar l’exèrcit’, però tampoc no poden fer ‘boicot’ als productes catalans, ja que el mercat espanyol ja no és l’únic d’aquests productes. A més, ha remarcat, ‘l’estat ja no té el monopoli dels mitjans de comunicació’.

Bertran ha constatat la ‘paradoxa’ que, mentre hi ha un ‘context favorable i l’independentisme s’expressa de forma més diversa’, Esquerra està ‘perdent vots’. El líder d’Esquerra Independentista ha reclamat a la formació que lideren Josep-Lluís Carod-Rovira i Joan Puigcercós recuperar les idees clàssiques del partit, com ara el concert econòmic, i tornar-ho a posar a l’agenda política, renegociant el pacte de govern, perquè si no Esquerra tindrà un ‘problema seriós’, que ‘ens veuran igual que als altres partits’. A més, ha reclamat vincular a la política de pactes aquesta sobiranista.

El líder d’Esquerra Independentista ha plantejat el següent calendari. El 2010 perquè ‘el Govern reconegui que aquest país ha d’avançar cap a la sobirania política’. Del 2010 al 2014 perquè el Parlament redacti una llei de referèndums ‘que expliqui com fer la consulta popular’, perquè es pugui fer la legislatura 2014-2018 en cas que hi hagi una majoria suficient a la cambra catalana.

El diputat al Parlament i exmembre de l’executiva d’Esquerra ha estat acompanyat pel professor de Dret Constitucional de la UPF Hèctor López Bofill, que ha presentat el seu llibre Montenegro sí, Catalunya també. López Bofill ha defensat que ‘la pròpia expectativa d’un referèndum d’autodeterminació aporta adhesions a la independència’ i que ‘quan hi ha una data concreta, l’independentisme es dispara’. De fet, ha assegurat que això ha succeït en casos com el de Montenegro, Lituània, Estònia, i també al Quebec, tot i no guanyar el referèndum, i que s’està produint a Escòcia.

Uriel Bertran ha volgut deixar constància del seu projecte i de les seves reivindicacions a través d’un escrit que ha estat publicat en diferents mitjans de comunicació, i que podeu llegir a través d’aquest vincle.