Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

Esquerra i CiU s’abstenen a la resolució del PSOE sobre les inversions de l’Estat espanyol a Catalunya

El PSOE ha presentat un total de quatre propostes de resolució avui finalitzat el “debate de la nacion”. La més important de cara a Catalunya és la que fa referència a l’ampliació de les inversions a Catalunya. Doncs les dues formacions catalanes Esquerra i CiU han coincidit a qualificar de “trampa” i de “miratge” aquesta resolució, consensuada entre PSOE i ICV,  i així han justificat la seva abstenció.

Redacció
Redacció 05/07/2007

CiU i Esquerra han coincidit a qualificar de ‘trampa’ i de ‘miratge’ la resolució del PSOE, consensuada amb ICV, per la qual el govern espanyol es compromet a “no limitar” les inversions en infraestructures a Catalunya a les partides de Foment i Medi Ambient. En aquesta última jornada del debat de política general, tant Jordi Jané (CiU) com Joan Tardà (Esquerra) han justificat el vot en contra i l’abstenció de les seves formacions, respectivament, tot recordant que la disposició addicional tercera parla del conjunt d’inversions dels pressupostos de l’Estat, és a dir, de “totes” les partides. L’acceptació del text del PSOE –han argumentat- legitimaria que el govern espanyol considerés que per complir l’Estatut tan sols han de tenir en compte les partides en Foment, Medi Ambient i alguna altra partida mínima.

La proposició de resolució del PSOE estableix que per calcular les inversions en infraestructures a què fa referència la disposició addicional tercera de l’Estatut interpretarà que el concepte d’inversió i d’infraestructures “no es limita estrictament a les infraestructures de Foment i Medi Ambient”.

Un compromís celebrat des del grup del PSC a Madrid, que és qui ha impulsat la iniciativa, que interpreta que després de les converses mantingudes durant aquests mesos, l’executiu espanyol accepta les tesis del conseller Castells i dóna compliment al capítol d’inversions en infraestructures de l’Estatut.

També ho interpreta d’aquesta manera el portaveu d’ICV al Congrés, que ha qualificat la resolució com a “pas endavant molt positiu” perquè entén que el text “obre una barrera” que fins ara havia estat tancada, i deixa enrere la interpretació de Solbes que les inversions “tan sols són ciment, ciment i ciment”.

No és la lectura que en fan Esquerra i CiU, que entenen que d’aquesta manera els socialistes espanyols pretenen tancar en fals el debat sense donar una solució satisfactòria ni respectar el contingut de la disposició addicional tercera de l’Estatut.

El portaveu d’Esquerra, Joan Tardà, ha apuntat que tot i que el PSOE obre la porta a la possibilitat de “superar l’estret marge de les inversions en Foment i Medi Ambient”, la proposta és “inacceptable” perquè implica deixar l’Estatut “sense la clàusula de salvaguarda” que impliquen les inversions al conjunt dels capítols.

“No ens en fiem”, ha dit Tardà, “perquè l’executiu espanyol fins i tot ha incomplert en altres ocasions compromisos com la publicació de les balances fiscals que han estat aprovats al Congrés dels Diputats”.

Des de CiU, Jordi Jané també ha avançat el vot en contra de la seva formació perquè les resolucions del debat de política general no poden “limitar allò que l’Estatut no limita”. La reforma estatutària que es va aprovar a les Corts espanyoles- ha recordat- “no parla només de Foment i Medi Ambient, sinó de totes les infraestructures, i aquesta ha de ser la base del càlcul”. “CiU no votarà plantejaments alternatius ni caurà en la trampa d’admetre que no han de ser només Foment i Medi Ambient, però que després no ho siguin totes”.