Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

Esquerra es queda sola al Parlament votant a favor de la independència

CiU s’ha abstingut aquest divendres en la votació de la resolució d’ERC al Parlament proposant l’exercici de l’autodeterminació com a resposta al clam independentista del 10J, que va omplir els carrers de Barcelona amb un milió i mig de catalans. La resta de partits han rebutjat la resolució, posicionant-se així a favor de continuar dins un Estat espanyol.Malgrat que ERC ha votat amb CiU, PSC i ICV-EUiA el contingut del preàmbul de l’Estatut en forma de resolució unitària de resposta del catalanisme polític a la retallada, els republicans han presentat una resolució en paral·lel que, a més d’expressar el rebuig a la ‘vulneració de la voluntat popular’ catalana, també es feia seu el lema del 10J ‘Som una nació. Nosaltres decidim’ i instava el Parlament a iniciar el procés d’independència. La votació d’aquest divendres ha tornat a evidenciar que Esquerra és l’únic partit de la cambra catalana que a hores d’ara creu en l’Estat propi.

Redacció
Redacció 16/07/2010

La proposta de resolució dels republicans, a més de manifestar el seu rebuig a la sentència perquè és una ‘vulneració de la voluntat popular’ catalana, també instava a no acatar la resolució del TC, que ha ‘exclòs la voluntat expressada pel poble de Catalunya del marc constitucional espanyol’.

També, pretenia que el Parlament es fes seu el lema del 10J, ‘Som una nació. Nosaltres decidim’ i constatar que ‘la llibertat i les aspiracions d’autogovern de Catalunya no tenen cabuda en el marc constitucional espanyol’. Per això, i tenint en compte que ‘l’autogovern en el marc de l’estat espanyol ha arribat a la seva fi’, ERC volia que la cambra catalana proclamés que ‘ara és el moment d’exercir el dret d’autodeterminació’.

La proposta de resolució volia que el Parlament manifestés la seva ‘voluntat d’iniciar un procés democràtic per tal que Catalunya assoleixi la seva independència nacional’ i es constituís en un ‘estat de dret, democràtic i social integrat a la Unió Europea’ per via d’un referèndum que voleïn que acordés i pactés el procediment, convocatòria i règim d’acord amb els ‘estàndards internacionals’.

La portaveu d’ERC al Parlament, Anna Simó, ha alertat que no n’hi havia prou de ratificar el text del preàmbul de l’Estatut, sinó que es tractava de donar resposta al ‘i ara què?’ que creu que va reclamar la munió de catalans que es va manifestar el 10J. Per això, ha reiterat que la via d’ERC és l’emancipació nacional. ‘El full de ruta no és la relació desigual i jeràrquica’ sinó ‘la relació entre iguals, entre estats’, ha reblat.

‘Obligats’ pel 10J

Per això, davant ‘l’acte de sobirania’ de la ciutadania que es va manifestar el 10J, les institucions estaven ‘obligades’ a obrir el procés perquè Catalunya pugui ‘decidir el seu futur sense límits’. Ha reclamat que s’abandonin les ‘ambigüitats’ i s’enceti un ‘camí de decisió pròpia sense límits’, com ha dit CiU, i és el moment d’iniciar ‘la tercera transició, una transició tranquil·la’ cap a la plena sobirania nacional, un camí ‘ple de dificultats’ però ‘carregat d’il·lusió’.

‘Ara és el moment, perquè sinó quan serà?’. Simó ha destacat la importància que ‘per primera vegada’ el Parlament hagi posat a votació l’inici d’un procés d’independència. ‘El Parlament és lliure i està legitimat per fer-ho. Siguem lliures també nosaltres’ i ‘actuem sense pors, amb el cap fred i les mans lliures’, ha conclòs. La portaveu d’ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, ha estat la única portaveu que s’ha referit explícitament a la resolució d’ERC, ni que sigui per rebutjar-la. Després de defensarf el dret d’autodeterminació de Catalunya, ha lamentat que ERC vinculi el dret a decidir només a la independència i no a altres opcions, com és el cas de la via federal.