Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Espanyols assassins

Sempre els espanyols han fet bandera de la conquesta del continent americà ara ja fa uns 500 anys. Diuen que aportaren la llengua, la cultura i la prosperitat a l’Amèrica […]

Redacció
Redacció 06/05/2008

Sempre els espanyols han fet bandera de la conquesta del continent americà ara ja fa uns 500 anys. Diuen que aportaren la llengua, la cultura i la prosperitat a l’Amèrica del sud i central. Fa un xic de riure, oi?

Doncs bé, tot això es desmenteix en un documental sobre asteques que ha reescrit la història de la conquesta espanyola. El film es va estrenar el 23 d’abril al canal públic americà PBS.

Es detalla el descobriment de 400 cossos mutilats. Els cossos van aparèixer foradats, tallats i fins i tot mastegats. Així de clar ho explica ‘Secrets of the Dead’, un documental sobre la “massacra asteca”, que pretén explicar la veritable història de la conquesta espanyola.

En aquest treball, es detalla el descobriment de 400 cossos mutilats i enterrats en una fossa comuna als afores de Mèxic. Segons explica el canal en un comunicat, els historiadors sempre van estimar que, quan els conquistadors espanyols van arribar a territori asteca, al segle XV, van ser rebuts com déus pels seus habitants i van oposar escassa resistència a la conquesta. Però, segons el text, el documental sosté que més de 40 d’aquests cossos eren d’espanyols, el que indicaria no només que els asteques es van resistir a la invasió, sinó que van sacrificar als visitants davant els seus déus.

Els mètodes per a dur a terme aquests rituals consistien en anar arrencant els seus cors i exhibint els seus caps al costat de les dels seus cavalls, el que aporta un nou panorama a les violentes relacions entre asteques i conquistadors.

El film segueix a l’experta Elizabeth Baquedano durant la investigació d’aquest macabre descobriment des del punt de vista de l’antropologia forense moderna. L’encarregat de la narració és l’actor nord-americà Liev Schreiber