Dijous, 12 de Desembre de 2019 - Edició 504
La República

Espanya té notorietat internacional gràcies a l’independentisme català

Ho apuntava Liz Castro, membre de l’executiva de l’Assemblea Nacional Catalana en un tuit on es feia ressò del darrer Baròmetre del Real Instituto Elcano. L’estudi s’interessava per l’Estat de les autonomies i una possible reforma federal.

Redacció
Redacció 03/02/2016

Ni toros, ni paella, ni siesta, ni fiesta, ni tant sols crisi, atur, prima de risc o recuperació i brots verds. No, la notorietat d’Espanya a la premsa internacional el passat 2015 se la va endur tota l’independentisme català. Aquesta és una de les conclusions que el Real Instituto Elcano extreu de la 37a onada del seu baròmetre.

A la pregunta “Últimamente se está oyendo la propuesta de modificar la Constitución española para que España se convierta en un Estado Federal. ¿Qué le parece a usted esa propuesta?”, un 30% de persones responien “Bé”, un 28% “Malament”, un 14% “Molt malament”, un 12% “Molt bé” i, finalment, un 16% no contestaven. La justificació de la pregunta és clara, tal i com explica el Real Instituto Elcano:

“Aunque en puridad se trata de un asunto interno y no internacional, este conflicto [entre Catalunya i Espanya] está teniendo una gran repercusión en la imagen de España en el exterior (las noticias sobre Cataluña y el pulso independentista han dominado durante 2015 la atención que se presta a nuestro país en los medios de comunicación internacionales) y en las percepciones externas sobre el riesgo y la inestabilidad del país.”

Per tant, aquesta és la raó per la qual s’inclou la pregunta que detallàvem més amunt. L’institut volia saber en el seu baròmetre com es respon internament a una qüestió que està cridant tant l’atenció a fora. Això confirma el que explicàvem dilluns, que l'afer català ja no és estrictament un “afer intern” espanyol, per molt que s'intenti vestir així des d'institucions com ara la Unió Europea.

Relacionats