Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Espanya s’alinea amb Sèrbia i no reconeixerà Kosovo

L’Estat espanyol ha assegurat aquest dijous que ‘respecta’ la decisió del Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) sobre la legalitat de la declaració d’independència de Kosovo i que ‘comparteix’ l’opinió de la Unió Europea, que considera que a partir d’ara s”obre una nova etapa’, però el Govern Zapatero mantindrà la postura oficial dels darrers anys i no pensa reconèixer la independència de Kosovo, alineant-se al costat de Sèrbia, els representants de la qual ja han assegurat aquest dijous que no pensen acceptar mai la legalitat de l’Estat kosovar tot i la sentència de la justícia internacional.

Redacció
Redacció 23/07/2010

Segons les mateixes fonts, pel govern espanyol l’única via possible als conflictes ‘és el diàleg’, un argument que ja va defensar l’executiu el mes de juny durant la reunió a Sarajevo d’alts representants de la UE amb els Balcans Occidentals, en què la presidència espanyola de la UE va manifestar la seva aposta de reafirmar el compromís dels Vint-i-set amb els estats de la regió.

Des de Sèrbia Vuk Jeremic, ministre d’Exteriors, ha refermat la voluntat de continuar sense reconèixer Kosovo com a entitat independent: ‘Continuarem preservant la nostra sobirania i la integritat territorial és una prioritat’ assegurava aquest dimarts.

Des dels Estats Units i la majoria de països desenvolupats s’ha defensat la sentència del Tribunal Internacional de Justícia. Així, pel portaveu del departament d’Estat, P. J. Crowley, ‘la sentència del Tribunal Internacional de Justícia reafirma clarament que la declaració d’independència de Kosovo és legal, una opinió que defensem’.