Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

Espanya passa del tabaquisme: deixa la cadira buida a la cimera contra el tabac de l’OMS

L'Organització Mundial de la Salut, l'OMS, va organitzar unes trobades per a eradicar i prevenir el tabaquisme el passat 28 i 29 d'abril a Ashgabat, la capital de Turkmenistan. Es van convidar els països europeus signants del Conveni Marc per al Control del Tabaquisme, on hi ha l'estat espanyol. L'objectiu de la trobada ha estat avaluar la implementació d'aquest conveni marc. Tot i tractar-se d'una cita molt important, amb reunions molt tècniques, i amb profundes discussions sobre com avançar en noves polítiques per frenar el consum de tabac, Espanya va deixar la cadira buida.

Redacció
Redacció 11/05/2016
Catalunya sí que hi era present
 
A la trobada sí que hi havia un català, el doctor Esteve Fernández, que dirigeix ​​la unitat de control del tabac de l'Institut Català d'Oncologia (un dels únics tres centres europeus col·laboradors de l'OMS). En declaracions a la Cadena Ser, va mostrar-se molt astorat: “em va sorprendre que no hi hagués representació ni del Govern espanyol. L'absència d'Espanya implica una manca de transparència del coneixement que l'OMS vol transmetre”.
 
Vergonya per mala praxi?
 
Un dels motius que podrien explicar la cadira buida no seria que el govern actual espanyol es trobi en funcions sinó que hi hauria una incòmoda situació perquè la Guàrdia Civil va signar un acord amb Philip Morris, segons el qual la tabaquera va cedir tot tipus de material tecnològic per a la lluita contra el contraban de tabac, un acord que “vulnera el Conveni Marc de l'OMS contra el tabac”.
 
Quasi 10 anys sense campanyes antitabac
 
L'última campanya impulsada des del govern de l'Estat per lluitar contra el tabaquisme va ser l'any 2007 i anava dirigida a conèixer els “riscos en la infància ocasionats per l'aire contaminat pel fum del tabac”. Des de llavors, no hi ha hagut cap més, segons es recull en la mateixa web del Ministeri de Sanitat.