Diumenge, 8 de Desembre de 2019 - Edició 500
La República

Espanya llença la tovallola davant el frau fiscal

El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, anunciava el 2015 un paquet d’onze grans mesures per a combatre el frau fiscal, fen especial atenció al sector turístic i a la investigació de les grans fortunes a l’estranger, entre d’altres punts. Malauradament, la inversió que l’Estat destina a aquesta lluita, és de les més petites del món, segons un estudi del Grup Planeta, del qual s’han fet ressò diversos mitjans.

 

Redacció
Redacció 26/04/2016

L’estudi ‘El frau empresarial’, revela que mentre el 60% de la població creu que el frau fiscal és el problema principal i més estès que pateix aquest Estat, el 63,9% consideren que el propi govern no fa prou per combatre-ho, malgrat les reiterades promeses que s’han pronunciat des de La Moncloa. El govern espanyol, a més, cada vegada genera menys confiança en el ciutadà, després dels múltiples casos de corrupció dels darrers mesos que han anat esmicolant la seva credibilitat.

Segons l’estudi de l’OBS Business School, del Grup Planeta, Espanya i Itàlia són els dos països després de Grècia, que es perceben com a més corruptes. Què justifica aquesta percepció? L’estudi elabora un rànquing de pràctiques fraudulentes més esteses, on trobem, en primer lloc, que el 69% d’empreses abusen del favoritisme entre amics i familiars en institucions públiques. Tot seguit, el 51% comet frau per impagament d’IVA, el 40% afavoreixen amics en negocis privats, i finalment el 40% es dediquen al finançament opac de partits polítics a canvi de favors.

Espanya, a la cua en inversió contra el frau

Sembla que totes aquestes dades i classificacions no han preocupat gens als responsables del ministeri d’Hisenda, que ha anat retallant empleats del departament de l’Agència Tributària respecte a d’altres països. A data d’avui, l’Estat espanyol és un dels que destinent un percentatge més baix del seu PIB a la lluita contra el frau fiscal: un insignificant 0,11%. Itàlia hi dedica, per exemple, el 0,18%, França el 0,19%, i països més punters com Alemanya eleven la xifra al 0,27%, Holanda el 0,32% i Bèlgica el 0,30%. 

 

 

Relacionats