Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

Espanya, aquell país de l’Europa de l’Est

Que el “t’ho faig amb IVA o sense IVA” és molt popular a l’Estat ja se sabia. Ara bé, un estudi demostra que en matèria d’economia submergida, Espanya està a l’alçada dels països de l’Europa de l’Est i de la resta dels PIGS. Mentrestant, els estats de l’Europa occidental són inabastables per Madrid, que està clarament per darrere de la mitjana de la UE en aquest paràmetre.

Redacció
Redacció 17/04/2015

Gairebé 200.000 milions d'euros en negre circulant

Espanya registrava una economia submergida del 18,6% el 2013, per sobre de tota l’Europa occidental excepte Grècia i Itàlia, i també de la República Txeca i Eslovàquia. A més, s’apropa a països com Hongria, Eslovènia o Polònia. Segons l’estudi, amb dades del BCE i l’Interbank Card Center, és el tercer estat de la UE on circulen més diners en negre amb 195.641 milions d’euros. Només està per darrere d’Itàlia i també de França, que té també uns 200.000 milions d’economia submergida però el doble de PIB que Espanya.

Poc ús de les targetes de crèdit i dèbit

D’altra banda, Madrid s’apropa encara més als antics països comunistes en la mitjana de transaccions electròniques dels ciutadans per any. L’estudi demostra que com més pagaments amb targeta de la gent, menys economia submergida al país i en aquest cas els espanyols en fan uns 120 per any, els mateixos que Letònia. Els xipriotes en fan uns 110, txecs i eslovacs uns 100, lituans i polonesos uns 90 i els segueixen de prop polonesos, italians i maltesos. A l’altre extrem de l’estadística, a Alemanya fan de mitjana 220, a França 270, al Regne Unit i Àusria 280 i passen de llarg de 300 Suècia, Holanda i Finlàndia. El gràfic adjunt mostra clarament una Unió Europea a dues velocitats, i no hi ha dubtes a quina de les dues es troba Espanya.