Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

Espanya, amb Sèrbia

Espanya viu ancorada al segle XVII, i per molts telèfons mòbils i jets privats que gastin els seus polítics, la seva concepció de l’Estat és jacobina i centralitzada. Aquesta idea […]

Redacció
Redacció 21/11/2008

Espanya viu ancorada al segle XVII, i per molts telèfons mòbils i jets privats que gastin els seus polítics, la seva concepció de l’Estat és jacobina i centralitzada. Aquesta idea profundament retrògrada de les fronteres i els Estats va fer que els espanyols s’estavellessin contra la realitat amb la independència de Kosovo, declarada pacíficament des de les autoritats kosovars i que va ser acceptada per la gran majoria d’Estats del món. Bé, acceptada per la gran majoria d’Estats menys Sèrbia, Espanya i mitja dotzena de ‘democràcies exemplars’ més.

Tot i això, la diplomàcia espanyola no ha deixat de barrinar i pressionar per tal d’aconseguir desfer la flamant independència dels kosovars. Aquests dies els diplomàtics espanyols, avalats per Solana des de la seva tribuna a la UE, pretenen que Kosovo aprovi un pla de 6 punts que legitimaria unes institucions paral·leles creades per Sèrbia i que, a la pràctica, donarien una autonomia controlada pels serbis a una tercera part del territori kosovar.

Rere el pla de 6 punts, contra el que ja s’han manifestat milers de ciutadans kosovars, s’amaga la voluntat de desfer i coartar el dret a decidir exercit pel poble de Kosovo i legitimar així unes pseudoinstitucions que van crear els serbis a correcuita. Aquest pla permetria que l’Estat serbi interferís en els afers interns de Kosovo, dotant als serbis de legitimitat a un territori que ja no els pertany i traient-la al nou parlament de Kosovo.

Una mostra més de com els espanyols s’entesten a dur la seva croada contra les nacions històriques Pirineus enllà, intentant imposar la seva visió obtusa i jacobina a tot arreu on poden.