Dilluns, 20 de Gener de 2020 - Edició 543
La República

Espanya a la inòpia

La majoria de diaris espanyols i el mateix PP han confós la davallada d’Artur Mas amb l’esfondrament definitiu del moviment independentista a Catalunya, i alguns ho fan de forma ben barroera, és el cas de “La Razón” i la seva portada “Adéu Mas, a Cataluña les gusta España”, acostumats a l’anàlisi simplista i fàcil els costarà reaccionar. En canvi la premsa internacional hi veu més enllà i darrera la davallada de CiU veu la majoria independentista al Parlament.  “Els catalans van col·locar ahir la seva regió en el camí cap a la independència, escollint partits pro-independència que pressionaran per fer un referèndum” titula el diari conservador britànic 'The Telegraph', i no és l’únic.
 

Redacció
Redacció 26/11/2012

'Premi a la causa independentista”, diu 'The New York Times'

El rotatiu nord-america 'The New York Times' assegura en la seva edició europea d'aquest dilluns que les eleccions a Catalunya han donat la victòria als partits independentistes. El diari assenyala que els resultats “premien la causa independentista però no donen un missatge sobre qui ha de liderar-la”. Pel 'The New York Times', els resultats “augmenten la possibilitat” que Catalunya “faci un referèndum per la independència que Madrid ha dit que bloquejarà”. Segons aquest mitjà dels EUA, les eleccions han “mostrat divisions” entre els ciutadans de Catalunya “sobre si les demandes de sobirania s'han de limitar a concessions fiscals de Madrid o anar molt més enllà”.

El 'Financial Times' destaca la victòria dels partits “pro-independència més radicals”

L'edició en paper del rotatiu econòmic britànic 'Financial Times' també es fa ressò de la victòria de les forces nacionalistes a les eleccions del 25-N. En un article titulat 'Els vots impulsen els partidaris de les eleccions sobre el separatisme' el diari apunta que CiU ha perdut escons, mentre que partits “pro-independència més radicals” n'han guanyat. En aquest sentit, fa referència al creixement d'Esquerra Republicana, que és “el segon partit més gran al Parlament català per primera vegada”. L'article també explica que els partits partidaris de la independència haurien aconseguit majoria al Parlament de Catalunya.

“Els partits partidaris de la independència”, assegura 'The Telegraph'
 
La corresponsal del 'The Telegraph', Fiona Govan, informa des de Barcelona sobre els resultats electorals i assegura que el partit d'Artur Mas “es va quedar curt de la majoria absoluta” però que ERC “va doblar els vots” i dos partits més partidaris d'un referèndum, ICV i les CUP, van obtenir, també, representació. van aconseguir prou escons “perquè sigui probable un referèndum d'independència en els propers 4 anys”.

Segons el diari conservador, els resultats electorals suposen “un enfrontament” amb el govern de Madrid de Mariano Rajoy i la “major crisi política des de la transició a la democràcia”. 'The Telegraph' defensa que l'executiu del PP intentarà fer servir “tots els mitjans” per “bloquejar un referèndum a Catalunya, prohibit d'acord amb la constitució espanyola”.
 
'The Independent': “els nacionalistes de Catalunya van ser els clars guanyadors”

El diari progressista 'The Independent' obre la secció internacional en paper amb Catalunya, i hi dedica dues pàgines. El rotatiu assegura en la seva edició d'aquest dilluns que “els nacionalistes de Catalunya van ser els clars guanyadors” de les eleccions “però Artur Mas va tenir una pèrdua significativa de suport que desperta dubtes” sobre la campanya pel referèndum. “Qualsevol possibilitat d'un referèndum implicaran ara negociacions entre CiU i ERC, que ha més que doblat la seva representació”, diu el corresponsal Alasdair Fotheringham.

 
El diari britànic “The Times”  titula 'L'intent de separar-se de Catalunya acaba en un desastre electoral i una probable coalició”.
 
El corresponsal Graham Keeley assegura que el resultat dels comicis suposa un “cop dur” per Artur Mas en “unes eleccions que es presentaven com les més importants des que Espanya va tornar a la democràcia el 1978”.

El diari 'The Times' també inclou en la seva edició de paper d'avui un article d'opinió de Matthew Parris, un dels columnistes més destacats del Regne Unit, i coneixedor de Catalunya. Parris descriu els greuges i els tòpics que hi ha entre catalans i espanyols, i assegura que “hagi estat quin hagi estat el resultat electoral, és probable que els catalans facin un referèndum”. El columnista indica que el govern espanyol hauria d'oferir un pacte fiscal a Catalunya i permetre que es consideri formalment una nació perquè seria bo pels catalans “i barat per Madrid”.

 
'The Guardian' parla d'un “cop” pel President

El diari britànic 'The Guardian' també informa en la seva edició en paper dels resultats electorals, i se centra en el cop que suposen pel candidat de CiU i president en funcions, Artur Mas. “El president català que ha liderat l'intent més decidit cap a la independència en dècades va sorgir molt més dèbil després de les eleccions que va convocar per separar-se d'Espanya”, assegura el corresponsal Martin Roberts des de Madrid.

Relacionats