Dilluns, 20 de Gener de 2020 - Edició 543
La República

Escola Valenciana inicia una campanya per promoure l’ús del valencià al carrer

Escola Valenciana posa en marxa la campanya ‘Parla’m en valencià’ que té per objectiu donar a conèixer a la societat valenciana l’existència d’un servei gratuït anomenat Voluntariat pel Valencià. Aquest servei va ser creat per Escola Valenciana l’any 2005 per a posar en contacte persones valencianoparlants amb gent que vol soltar-se a parlar en valencià i així crear parelles lingüístiques que queden per a xarrar en valencià davant d’un café, fent una passejada o compartint aficions. Fins ara ja hi han participat més de 3.500 parelles i el servei està establert a prop de 70 poblacions valencianes.

Redacció
Redacció 16/10/2009

Segons Diego Gómez, president d’Escola Valenciana, ‘un servei com el Voluntariat pel Valencià és necessari perquè les xifres d’ús del valencià de la gent al carrer, de compres o amb els amics necessiten millorar i calen iniciatives com aquesta per a superar situacions com que només un 24% dels ciutadans assegura parlar en valencià quan va pel carrer’.

Segons les últimes xifres d’ús que existeixen, la gent que viu a les comarques valencianoparlants quan surt al carrer parla poc en valencià: amb els amics un 32% parlen en valencià i un 52% de les persones parla en castellà; a la feina un 27% parlen en valencià i un 56% parlen en castellà; quan va de compres un 21% parlen en valencià i un 70% de valencians s’expressen en castellà. A la ciutat de València i l’àrea metropolitana la diferència s’incrementa: al carrer amb gent desconeguda només un 2,2 % de la població parla en valencià; amb els amics i de compres un 3% de la població parla en valencià.

Parla’m en Valencià

La campanya comunicativa estarà activa del 15 d’octubre al 2 de novembre a través de falques de ràdio, publicitat en premsa, bàners a Internet, tires informatives a tots els trens de rodalia de Renfe i punts d’informació amb missatges adreçats a voluntaris i aprenents potencials.

Relacionats