Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Escola Valenciana i la Federació de pares d’alumnes reclamen que a qualsevol centre valencià es pugui estudiar en català

La Federació d’associacions de pares i mares d’alumnes (FAPA) de València i Escola Valenciana han emès un comunicat conjunt en el qual reclamen al govern valencià que tots els centres ofereixin la possibilitat d’estudiar en valencià. Segons denuncien ambdues associacions, l’oferta d’ensenyament en la llengua pròpia no arriba al 45% dels centres públics d’infantil i primària i cau fins el 8% als centres privats i concertats a la ciutat de València. ‘No es tracta només del dret a estudiar en la llengua sinó de potenciar el sistema que haja donar en els darrers 25 anys els millors resultats i aquest és indubtablement l’ensenyament en valencià’, considera la presidenta de FAPA, Maria José Navarro.

Redacció
Redacció 12/01/2011

FAPA València i la federació d’associacions per la llengua, Escola Valenciana, han acordat sumar esforços per lluitar per l’ensenyament en valencià i la promoció d’un sistema educatiu plurilingüe. En una reunió mantinguda aquest dimecres ambdues entitats han coincidit en reclamar que sigui possible estudiar en la llengua pròpia a tots els centres del País Valencià.

Situació crítica a l’escola privada i concertada, i a les ciutats
En l’actualitat, només un 44,8% dels 1.726 centres públics d’infantil i primària ofereixen la possibilitat d’estudiar en la nostra llengua. A les grans ciutats, la manca d’ensenyament arriba a quotes més baixes. Segons dades de les entitats, només 47 dels 95 centres públics de la ciutat de València ofereixen la possibilitat. A Alacant, solament n’ofereixen 10 centres públics de 57; a Castelló, 33 de 37; i a Elx, 15 de 36.

La situació en l’ensenyament concertat i privat és encara pitjor. Només un 8% dels centres privats i concerts de la ciutat de València ofereixen ensenyament en valencià mentre que a la ciutat d’Alacant la xifra és del 3%.

Potenciar un sistema que dóna resultats
‘No es tracta ja només del dret a estudiar en la llengua materna, el que reivindiquem és potenciar el sistema que haja donat en els darrers 25 anys els millors resultats, i aquest és indubtablement l’ensenyament en valencià’, assegura la presidenta de Fapa-València, Maria José Navarro.

El president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha instat a la conselleria d’Educació a fer públics els múltiples informes que posseeixen que demostren ‘l’abismal diferència de competència bilingüe en uns i altres alumnes, totes les proves constaten que els alumnes de les línies en valencià tenen major domini de valencià però també i de forma contundent de castellà, no podem continuar prioritzant el sistema monolingüe en castellà’.