Divendres, 6 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Escola Valenciana denuncia que la manca d’oferta de places per estudiar en català afecta 125.000 alumnes de primària

Escola Valenciana ha denunciat aquest dijous davant la conselleria d’Educació que el govern Camps deixa sense atendre la demanda existent per estudiar en català, obligant 125.953 alumnes de primària a triar ensenyament en castellà. Segons ‘l’Informe de Matriculació a les escoles per al curs 2010-2011‘, lliurat a la conselleria per al seu estudi, el 61,2% de les famílies que matriculen els seus fills en alguna escola que oferta doble línia opten per la nostra llengua. El mateix estudi conclou que l’oferta de la Generalitat Valenciana només cobreix el 33% de la demanda, reconduint la meitat de l’alumnat cap a l’opció de l’ensenyament en castellà.

Redacció
Redacció 18/06/2010

Segons el president d’Escola Valenciana, Diego Gómez, ‘si es fera cas a eixa demanda s’arribaria al 50% de xiquets i xiquetes valencians’, una xifra que segons l’entitat, seria de 274.357 alumnes. Gómez ha exemplificat les estadístiques, observant que ‘de cada 10 famílies amb opció de triar, sis escullen en valencià però tres són reconduïts a l’ensenyament en castellà’.

El president de l’entitat ha remarcat que l’ensenyament bilingüe capacita els alumnes per ser plurilingües. Gómez s’ha mostrat convençut que cada vegada més famílies demanen escolaritzar els seus fills en la nostra llengua perquè ‘després de 25 anys la gent sap el prestigi que té l’escola en valencià’ però ha lamentat que la conselleria d’Educació recondueixi cap a l’ensenyament en castellà bona part de la demanda.

De l’informe presentat aquest dijous s’extreu que els pares i mares trien en primera opció ensenyament en català, sempre que el govern valencià l’ofereixi. Així, el 61,2% de les famílies que matriculen els fills de tres anys per al curs 2010-2011 volen que estudiïn en valencià. Actualment dels 448.295 alumnes d’infantil i primària, 148.403 ho poden fer.

Segons l’entitat, la conselleria d’Educació ha denegat o no ha atès les peticions de 13 centres d’infantil i primària, que no podran obrir línies en valencià el curs 2010-2011. Muncipis com Aldaia (Horta Oest), Calp (Marina Alta), Elx (Baix Vinalopó), Sagunt (Camp de Morvedre), Mislata (Horta Oest) o la mateixa ciutat de València es troben entre els punts negres que denuncia Escola Valenciana.