Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Escòcia no haurà d’hissar la bandera britànica cada dia

La bandera del Regne Unit, la Union Jack, no serà hissada cada dia en els edificis públics d’Escòcia. El canvi ha estat promogut pel primer ministre, Gordon Brown, qui ha anul·lat una regla que impedia hissar la bandera britànica més de 18 dies a l’any. El portaveu del Govern d’Edimburg va explicar el passat cap de setmana que la bandera britànica seguirà onejant 18 dies a l’any, tal com establien les velles regles, però durant la resta del calendari serà la bandera escocesa.

Redacció 02/08/2007

La bandera del Regne Unit, la Union Jack, no serà hissada cada dia en els edificis públics d’Escòcia. Així ho va afirmar ahir un portaveu del Partit Nacional Escocès (SNP). Els independentistes, que lidera Alex Salmond, afirmen haver rebut garanties del ministre de Justícia britànic, Jack Straw, que Escòcia quedarà exclosa de la nova normativa. El canvi ha estat promogut pel primer ministre, Gordon Brown, qui ha anul·lat una regla que impedia hissar la bandera britànica més de 18 dies a l’any. Aquests dies són dates assenyalades, com aniversaris, gairebé sempre relacionats amb la família real. Brown, que vol promoure els suposats valors britànics, va qualificar la norma derogada de “ridícula”.

A Anglaterra seran els responsables de cada departament públic qui decideixin si col·loquen cada dia la bandera oficial en les seves respectives oficines. Els escocesos ja han triat la seva pròpia fórmula. El portaveu del Govern d’Edimburg va explicar el passat cap de setmana que la bandera britànica seguirà onejant 18 dies a l’any, tal com establien les velles regles, però durant la resta del calendari serà la bandera escocesa, amb la creu blanca de San Andreu sobre fons blau, la qual penjarà dels màstils. “Jack Straw va estar d’acord que les consideracions són diferents a Escòcia que a Anglaterra, i és millor que ens deixin decidir a nosaltres mateixos” sobre aquesta qüestió, va indicar el portaveu.

Les innovacions de Brown, qui també va proposar en el passat la creació d’un dia nacional britànic, a l’estil de les celebracions d’orgull nacional que hi ha als Estats Units, han estat mal rebudes per l’oposició. El líder conservador, David Cameron, ha acusat a Brown de voler “institucionalitzar” el fet de ser britànic. Cameron sosté que és possible sentir un “patriotisme múltiple”, amb lleialtats no solament al lloc on es viu, sinó també al lloc on s’ha nascut.